Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Czas pieczenia: ok. 15-20 minut (10 minut w 180°C (termoobieg), następnie 5-10 minut w 200 stopniach C (do momentu, aż się zarumieni) – funkcja grilla)
Składniki:
- suchy makaron kokardki: 300 g
- średnia cebula: 1 szt.
- brokuł, umyty: 1 szt.
- jajka: 2 szt.
- boczek parzony: 1 opakowanie
- małe pomidory: 175 g
- śmietanka 30%, słodka: 200 g
- mozzarella: 1 szt.
- ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.
- Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy.
- Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.
- Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
- Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
- Wyciągamy zapiekankę z pieca.
Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Składniki:
- makaron penne: 300 g
- tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
- oliwki zielone: 70 g
- czosnek: 3 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- masło: 70 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- pomidory pelati: 1 puszka
- oliwa z oliwek: 80 ml
- mozzarella: 1 szt.
- miód: 1 łyżeczka
- cukier: 5 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
- papryczki, ostre: 1 szt.
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz biały mielony: do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 185-190 stopnic C (termoobieg).
- Sos: 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.
- Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
- Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
- Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 185-190°C (termoobieg), pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
- Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
- Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
- Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.
- Danie dekorujemy oliwą z oliwek.
Źródło: kuchnialidla.pl