Przepisy kuchni świata

Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem – Gotowanie z chilli (odc. 3)

W tym odcinku Gordon Ramsay pokaże jak się posługiwać i jak gotować z chilli. Ugotuje czerwoną barwenę w słodkim sosie chilli, klasycznego kurczaka, prostą pikantną sałatkę z wołowiną oraz pastę z pomidorami, anchois i chilli.

Pasta z pomidorami, anchois i chilli

Pasta z pomidorami, anchois i chilli (źródło: channel4.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Rozgrzej wysoką patelnię lub rondel i wlej trochę oliwy z oliwek. Smaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty aż czosnek uwolni swój aromat a anchois zaczną się rozpuszczać w oliwie.
  3. Dodaj oliwki, kapary, pomidory, mieszając smaż 4-5 minut aż pomidory zaczną się rozpadać a wszystkie składniki dobrze się połączą ze sobą.
  4. Odcedź makaron i wlej całą mieszankę warzywną z sosem do makaronu, wymieszaj. Spróbuj makaronu i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba (nie trzeba solić, ponieważ oliwki, kapary i anchois są słone).
  5. Podawaj makaron skropiony odrobiną oliwy z oliwek i przystrojony listkami bazylii.

Zobacz porady jak przyprawiać chilli, aby potrawa nie była za ostra.

Źródło: channel4.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: dania z makaronu kurs kucharski,makaron z anchois,makaron z anchois i kaparami,pasty ramsaya