Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Rumunia, przez Karpaty (odc. 118)

Wyruszając z Sighishoary, pięknego miasta ze średniowieczną cytadelą wzniesioną przez niemieckich kolonistów, powszechnie zwanych Sasami, Robert Makłowicz podziwia warowne saskie kościoły w Valea Viilor i Biertanie, których w Siedmiogrodzie jest bardzo wiele. W Medias, dawnej siedzibie Stefana Batorego, poznaje miejscowe wypieki, popularne precle na słono i słodko, a na przydrożnych cygańskich kramach ogląda ręcznie wyrabiane naczynia z miedzi. W wysokich Karpatach bierze udział w poszukiwaniu i degustacji trufli, a po przekroczeniu gór, już na Wołoszczyźnie, trafia do nowoczesnej winnicy. Wraz z miejscowym szefem kuchni przyrządza tam ziemniaczane naleśniki z nadzieniem z kurczaka.

Invartita de la Ciuta – Ziemniaczane naleśniki

Invartita de la Ciuta – Ziemniaczane naleśniki (źródło: tvp.pl)

Ciasto naleśnikowe:

Ziemniaka obrać i utrzeć na tarce (duże oczka), nie odlewać wody spod ziemniaka, dodać 3 jajka – całe, wodę, olej, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki, patelnię natłuścić olejem i smażyć naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski, odwrócony dnem talerz.

Sos czosnkowy:

Farsz:

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Obsmażyć mięso. Następnie wlać 1-2 łyżeczki sosu czosnkowego. Dokładnie wymieszać całość. Dodać mąkę i białe wino. Udusić całość.

Gotowe naleśniki nadziać farszem, złożyć na pół i podawać np. z uduszonymi jarzynami.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepisnarumunskienalesnikizziemiaczanegociasta,ciuta nalesniki rumunskie,przepisy makłowicza z rumunii