Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa – Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami, Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką (tydzień XXVIII)

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami, Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. KREM Z MARCHWI: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku ( jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu)  Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
  2. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
  3. GRZANKI: Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę.  Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Do grzanek na patelni dodajemy niewielką ilość soli i posiekaną kolendrę. Mieszamy.
  4. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem kolendry.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. 3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy około 25 min. ( aż zacznie pękać na niej skórka).
  2. Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.
  3. Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, roztarty w moździerzu kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy.
  5. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
  6. Na patelnię ponownie dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Dodajemy 3 liście laurowe i pokrojony w plasterki imbir. Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
  8. Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy. Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy. Wykładamy na talerz.

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pascal gotuje zupe marchewkowa,krem z marchwi ziemniaka pomarańczy i imbiru