Przepisy kuchni świata

Ugotowani – Warszawa: Stefano Terrazzino, Małgorzata Potocka, Anna Wendzikowska, Maciej Zień (odc. specjalny 4)

W tym odcinku uczestnikami programy były gwiazdy Stefano Terrazzino, Małgorzata Potocka, Anna Wendzikowska oraz Maciej Zień. Zobacz poniżej przepisy odcinka z gwiazdami!

PRZEPISY STEFANO TERAZZINO

PRZYSTAWKA: Sałatka Don Corleone

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki.  Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.

Focaccia

Składniki:

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą.  Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.

DANIE GŁÓWNE: Domowa lasagne babci Cosanostra

Składniki:

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.

Lasagne

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.

DESER: Don Vito w Szwarzwaldzie

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.

PRZEPISY MAŁGORZATY POTOCKIEJ

PRZYSTAWKA: Czardasz z grzankami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i chilli (usuwamy wcześniej nasionka). Szklimy ją a następnie dodajemy paprykę w proszku i chwilę smażymy ją razem z cebulą.  Dolewamy pomidory z puszki i 1 szklankę wody.  Dusimy chwilę, aż trochę wody odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.

DANIE GŁÓWNE: Na przekór kaczkom

Składniki:

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.

DESER: Wiśniowy sad w śniegu

Składniki:

Sposób przygotowania:

Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.

PRZEPISY ANNY WENDZIKOWSKIEJ

PRZYSTAWKA: Zielono mi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.

DANIE GŁÓWNE: American dream

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.

Sos

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach

DESER: Białe szaleństwo

Składniki :

Sposób przygotowania :

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.

PRZEPISY MACIEJA ZIENIA

PRZYSTAWKA: Patriotka

Składniki:

Sposób przygotowania:

Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.

DANIE GŁÓWNE: Drgająca szczytówka z fenkułem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.

DESER: Zmysłowy duet na gorąco

Migdałowa kruszonka

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.

Pianka z szampana

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy. Z syfonu wystrzeliwujemy piankę do pucharków i podajemy.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepis na lasagne tarranzino,anna wendzikowska ugotowani youtube,czardasz potrawa,focaccia przepis top chef,Patriotka zienia,Ugotowani 4 sezon z wendzikowska