Przepisy kuchni świata

Ciasto lodowe Nigelli

Ciasto lodowe Nigelli (źródło: nigella.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do lodówki lub przechowuj poza lodówką, aby trochę zmiękły.
  2. Wyłóż na formie do pieczenia folię spożywczą – zarówno na dnie jak i na bokach, pozostawiając trochę zapasu po bokach.
  3. Wrzuć lody do miski, wymieszaj z orzeszkami, 150 g czekolady i  masła orzechowego lub chipsów czekoladowych, z batonem i 100 g herbatników.
  4. Rozsmaruj lody w formie, wyrównaj górną powierzchnię i przykryj folią spożywczą. Włóż do zamrażarki.
  5. Wyjmij ciasto z zamrażarki, delikatnie wyjmij z formy, odwiń folię spożywczą i  pozostaw na 5 minut aż zmięknie, aby móc go pokroić.
  6. Posyp wierzch ciasta pozostałą częścią czekolady, masła orzechowego, chipsami czekoladowymi i herbatnikami.
  7. Pokrój na kawałki i podawaj z sosem kajmakowym i czekoladowym.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ciasto lodowe