Udine, Gradisca d’Isonzo, San Daniele, Cividale del Friuli, Monte San Michele, Gorizia to niektóre etapy na szlaku trzeciej podróży Roberta Makłowicza po północno-wschodnich Włoszech. Na tych terenach, wśród śladów panowania Rzymian, Longobardów, Wenecjan i Habsburgów, jada się inaczej niż w Lazio i Toskanii, m.in. kiełbaski z polentą i wędzonym serem, frico, czyli ziemniaczany placek z serem Montasio, mlinci z pieca, czyli kluski z mąki gryczanej, lody z oliwą oraz kiełbasę musetto ze świńskiego ryja. Do tego wino z Carso i Collio lub grappa.
Kiełbaski z polentą i wędzonym serem
Przepis w przygotowaniu
Frico – ziemniaczany placek z serem Montasio
Przepis w przygotowaniu
Mlinci z pieca – kluski z mąki gryczanej
Przepis w przygotowaniu
Lody z oliwą
Przepis w przygotowaniu
Kiełbasa musetto ze świńskiego ryja
Przepis w przygotowaniu
Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz w podrozy friuli