Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Indie (odc. 21)

Curry jarzynowe

Curry jarzynowe (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo, odcedzić. W rondlu lub woku rozgrzać masło, wsypać przyprawy w proszku, dodać rozgnieciony wcześniej w moździerzu czosnek z imbirem, pokrojoną drobno zieloną papryczek chili i liście curry, mieszając smażyć kilkadziesiąt sekund. Dodać ziemniaki, okrę, od której wcześniej odciąć ogonki, podlać odrobiną wody, dodać kalafiora i groszek, dusić, podlewając odrobiną wody, aż jarzyny zmiękną, lecz pozostaną jędrne. Posolić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, podawać.

Soczewica duszona w przyprawach

Soczewica duszona w przyprawach (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy będzie prawie miękka, dołożyć pokrojoną w plasterki cebulę, dosypać kurkumę, dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wetrzeć na tarce pomidory. Całość gotować dalej tak długo, aż soczewica częściowo się rozpadnie, a woda wyparuje. Posolić, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokruszone suszone papryczki i liście curry, kmin i  gorczycę, smażyć mieszając kilkadziesiąt sekund. Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać posiekaną natkę kolendry, wymieszać, podawać z ryżem dekorując soczewicę plastrami zrumienionej  cebuli.

Kurczak po keralsku

Kurczak po keralsku (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę. W moździerzu rozgnieść czosnek z imbirem, dodać ziarna kolendry, kminu, pieprzu i fenkułu i podlewając odrobiną wody wszystko rozgnieść na gęstą pastę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać kurkumę, garam masalę i chili, wymieszać, po chwili wlać pastę z czosnku, imbiru i przypraw, smażyć, aż woda wyparuje. Dodać kurczaka, po dwóch minutach liście curry i pomidory bez skóry i pestek, podlać wodą i dusić ok. 20 min. Gdy woda prawie całkiem odparuje, wlać mleczko kokosowe, zagotować, dusić kilka minut na małym ogniu, posolić do smaku, podawać z ryżem.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: indyjskie curry maklowicz,makłowicz przepisy kurczak po keralsku