Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Niemcy Karola Wielkiego (odc. 86)

W tym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Niemcy.

Cielęcina w białym winie z pieczarkami

Cielęcina w białym winie z pieczarkami (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć, wykorzystać do innych celów, do wywaru jarzynowego wlać wino, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, gotować ok. 30 min.
  2. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 20 min.
  3. Dodać śmietankę, zagotować, zdjąć naczynie z ognia, zaprawić sos żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kluseczkami typu szpecle.

Źródło: tvp.pl