Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – żyzna Badenia, Niemcy (odc. 92)

Robert Makłowicz podróżuje po Badenii – krainie słynącej z doskonałej kuchni i pięknych krajobrazów. Podróżnik zatrzymał się w Breisach nad Renem. W okolicach Hartheim, wędrując z motyką między kwitnącym krzakami ziemniaków, opowiada o odmianach tej rośliny. Na wzniesieniu dominującym nad okoliczną równiną smakosz z Krakowa gotuje zupę ziemniaczaną z grzankami z czarnego chleba i z pasztetówką. W Feldkirch dziennikarz zwiedza gospodarstwo specjalizujące się w uprawie szparagów. W tutejszym sklepie poleca bitter z korzenia cykorii.

Zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką – Kartoffelsupper mit „Krachele”

Zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówk (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną drobno szalotkę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki , marchewkę i szczyptę szafranu. Całość zalać bulionem, gotować ok. 20 min.
  2. Do miski wyłożyć pasztetówkę, dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać na gładką masę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, następnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Posmarować grzanki pasztetówką i pokroić w dużą kostkę.
  4. Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Źródło: tvp.pl