Kebab
Składniki:
- mięso wołowe
- cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe koniecznie zamrozić.
- Po rozmrożeniu pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować.
- Następnie zmielić wraz z cebulą.
- Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz dodać masło.
- Wymieszać, obklejać mięsem metalowe szpadki.
- Piec nad węglem drzewnym.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=280&lp_przepisu=1
Pasta z czerwonej fasoli i orzechów
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 limonka
- pęczek świeżej mięty
- pęczek natki pietruszki
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Czerwoną fasolę ugotować do miękkości, odcedzić, przełożyć do miski.
- Dodać do niej łuskane orzechy włoskie, dwa ząbki czosnku, nieco kolendry i mięty.
- Wszystko zmiksować lub zmielić.
- Posolić, wycisnąć do tej masy sok z cytryny, dodać trochę oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
- Wyrobić masę, która powinna mieć taką konsystencję, żeby dały się z niej formować kuleczki (wielkości pulpecików).
- Kuleczki te kładzie się na płat chleba lawasz.
- Na nich układa się gałązki mięty, koperku, kolendry lub pietruszki oraz miąższ z owocu granatu.
- Brzegi lawasz zawija się do środka tak – aby sałatka znalazła się jakby w woreczku.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=280&lp_przepisu=2