W stolicy Armenii Robert Makłowicz opowiada o wielowiekowej historii Zakaukazia. Podróżnik odwiedza dwie miejscowe restauracje, znane z tradycyjnej kuchni. W jednej pokazuje, jak piecze się kebab, w drugiej – jak kucharze przygotowują pulpeciki kiufta. Na szczycie kompleksu Kaskada w centrum Erywania gotuje zupę bozbasz z baraniną, ciecierzycą i owocami. Wędrówkę po mieście uzupełniają odwiedziny w akademii szachowej, na targu spożywczym i targu rękodzieła oraz w wytwórni armeńskiej brandy.
Bozbasz – zupa z jagnięciną i owocami
Składniki:
- mięso (baranina, jagnięcina, cielęcina)
- ciecierzyca
- cebula
- śliwki suszone (ale nie mogą być wędzone)
- ziemniaki
- pasta pomidorowa
- kwaśne jabłka
- natka pietruszki
- natka kolendry
- koperek
- fioletowa bazylia
- masło
- ostra papryka w proszku
- sól
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę (uprzednio namoczoną) ugotować.
- Mięso pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Mięso wrzucić do osolonego wrzątku, gotować prawie do miękkości (ok. pół godziny).
- Na patelni rozgrzać masło.
- Łyżką cedzakową wybrać mięso z garnka, przełożyć na rozgrzane masło, dorzucić pokrojoną cebulę, smażyć razem do zrumienienia mięsa. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem mięsnym, dodać suszone śliwki, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę, dużo pasty pomidorowej, jabłka i ostrą paprykę w proszku.
- Gotować do miękkości ziemniaków.
- Zdjąć garnek z ognia.
- Natkę pietruszki, kolendry, koperku, liście bazylii posiekać, wrzucić do zupy, zamieszać.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=279&lp_przepisu=1
Użytkownicy trafili tutaj szukając: bozbasz,kuchnia armeńska,bozbasz przepis,bozbasz zupa,kuchnia armeńska przepisy,zupa bozbasz