Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa: Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą, Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą (źródło: kuchnialidla.pl

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min

Składniki na polędwiczki:

Składniki na tapenadę:

Składniki na polędwiczki w cieście:

Składniki na sałatkę:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem)
  2. Tapenada: Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy w miseczce.
  3. Polędwiczki w cieście:
  4. Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji). Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
  5. Sałatka: Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim-z-szynka-parmenska-i-tapenada

Karol Okrasa: Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min

Składniki na sos bolognese:

Składniki na kopytka:

Sposób przygotowania:

Przygotuj praskę do czosnku i blender.

Sos: 2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwile mieszając.

Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła. Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.

Kopytka: Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.

Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.

Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.

Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/6785 pascal-kontra-okrasa-poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim-z-szynka-parmenska-i-tapenada-kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese/,polędwiczka wieprzowa w restauracjach,poledwiczki wieprzowez sosem kurkowym z mozzarella przepis,przepisy na polędwiczki,polędwiczki w cieście francuskim wg okrasy,polędwiczki w cieście francuskim okrasa,poledwica na przystawke,okrasa łamie przepisy polędwiczki,okrasA lamie przepisy poledwiczki w cieście francuskim,okrasa lamie przepisy polędwica w frncuskim cieściepl