Przepisy kuchni świata

Dorota, Karol i goście: Studenci – mięso mielone (odc. 3)

Wiecznie głodni, zabiegani, ale też zaradni i niezwykle kreatywni – właśnie tacy są polscy studenci! Zdobywają wiedzę, realizują swoje pasje, pracują, a także… gotują! Jak się okazuje, w kuchni radzą sobie doskonale, a ich pomysłowość nie zna granic. Jedynie za około 5 zł potrafią przygotować wyjątkowe potrawy z mięsa mielonego, które smakują każdemu!

Vicki to pełna energii, uśmiechnięta studentka zdrowia publicznego. Jest fanką starego polskiego kina, teatru i oczywiście… jedzenia! Choć najbardziej ceni sobie włoskie smaki, to w Kuchni Lidla postanowiła zaskoczyć wszystkich daniem rodem z Węgier. Maciek z kolei studiuje grafikę komputerową. Jego ogromną pasją jest wyczynowa jazda na rolkach, której poświęca każdą wolną chwilę. Jeśli chodzi o jedzenie, uwielbia klasykę. Jego ulubionym daniem jest schabowy z mizerią i purée, a popisową potrawą – tradycyjna włoska pasta. Jacek to zakręcony student stomatologii. Znajomi postrzegają go jako nieuchwytnego, bo jest w ciągłym biegu. Jeśli znajdzie wolną chwilę, poświęca ją na taniec. Kulinarnie rozsmakowuje się w makaronach i zupie pomidorowej, a gotuje po meksykańsku! Asia kocha scenę i kamery, dlatego postanowiła studiować aktorstwo. Jest energiczna, rozgadana i – jak sama przyznaje – nieco roztrzepana. Jej pasją jest jazda konna, a ulubioną potrawą… zwykłe ziemniaki! Jednak to nie one są głównym bohaterem jej popisowego dania. W Kuchni Lidla Asia stawia na smaki Azji.

Czy pomysłowi studenci oczarują Dorotę Wellman? Jakie potrawy przygotują za około 5 zł za porcję? Co o ich podejściu do gotowania sądzi Karol Okrasa?

Joanna: Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

Składniki na wywar:

Składniki na klopsiki:

Składniki na warzywa:

Składniki od Karola:

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
  2. Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące.  Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
  3. Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
  4. Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/mieso-mielone/przepisy/joanna-chinka-z-klopsikami-czyli-orientalna-zupa-z-makaronem-i-warzywami

Maciek: Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku

Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

Składniki do makaronu:

Składniki na sos:

Składniki od Karola:

Sposób przygotowania:

Wodę na makaron zagotowujemy w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.

Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/mieso-mielone/przepisy/maciek-ekspresowy-bolonczyk-czyli-spaghetti-po-studencku