Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Zupa z tortellini na żeberkach, Makaron z krewetkami, Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym i Affogatto (odc. 12)

W 12 odcinku swojego programu pt. „Smakołyki wuja Cosmo” Buddy zaprasza swoją ciotkę Annę i wujka Cosmo, aby zdradzili szczegóły swoich ulubionych przepisów na Zupę z tortellini na żeberkach, Makaron z krewetkami, Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym i Affogatto.

Oryginalna nazwa przepisów: Tortellini Soup, Shripm Scampi, Garlic Bread with Compound Butter, Affogatto.

Zupa Tortellini na żeberkach

Czas przygotowywania: 15 minut, czas gotowania: 2 godziny.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Włóż żeberka do dużego garnka i zalej zimną wodą aby przykrywała mięso. Gotuj mięso aż będzie miękkie, w razie potrzeby zbierz szumowiny. Wyciągnij mięso z wody i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
  2. Dolej do wywaru z żeberek 2-3 szklanki wody i zagotuj. Wrzuć kostki rosołowe. Wrzuć mięso z żeberek, cebulę, mini-marchewkę, seler, czosnek, ziemniaka, pomidora i trochę pieprzu. Gotuj aż wrzucone warzywa zmiękną (ok. 45 minut).
  3. Do zupy wrzuć zamrożone tortellini z serem i gotuj w zupie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj natkę z  pietruszki.
  4. Przy podawaniu posyp zupę startym serem pecorino.

Makaron z krewetkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W dużej patelni umieść oliwę, masło, czosnek. Wrzuć krewetki, posyp solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dodaj oregano i natkę pietruszki i smaż. Obracaj co jakiś czas krewetki aby obsmażyły się z obydwu stron. Następnie dodaj bułkę tartą i ser, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  2. Na talerzu usyp kopczyk z makaronu i na wierzchu umieść smażone krewetki.

Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki po pozostaw go na chwilę aż zmięknie w temperaturze pokojowej. Do blendera daj masło, czosnek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny i sól i miksuj do połączenia składników.
  2. Przekrój bochenek chleba na pół. Nasmaruj każdą stronę chleba dużą ilością masła czosnkowego. Połóż na formie do pieczenia i piecz w temperaturze 190 stopni w piekarniku przez 7-10 minut na złoty kolor.
  3. Tak przygotowane masło czosnkowe można przechowywać w temperaturze pokojowej lub przełożyć do plastikowego pojemnika na masło i przechowywać w lodówce przez 6 tygodni lub w zamrażarce przez 6 miesięcy.

Affogatto

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do 4 szklanych salaterek, pucharków lub wysokich szklanek daj kilka łyżek lodów waniliowych. Polej lody kawą espresso. Pokrusz ciasteczka i posyp nimi lody. Na wierzch połóż ubitą śmietanę i ponownie posyp pokruszonymi ciasteczkami.