Słownik kulinarny: Pizzelle

PizzellePizzelle  to rodzaj tradycyjnych włoskich ciasteczek waflowych i wafli zrobionych z mąki, jajek, cukru, masła, oleju i aromatu (np. wanilii, anyżku, skórki z cytryny). Pizzelle pochodzą z regionu Abruzzo w południowo-środkowej części Włoch. Nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu „pizze” oznaczającego „okrągły” i „płaski” (od tego wyrazu pochodzi również nazwa pizzy). Pizzelle mogą być twarde i chrupiące lub miękkie w zależności od użytych składników i sposobu wypiekania.

Pizzelle wypieka się w specjalnych maszynkach do pizzelle, ale można również użyć wafelnicy.

Najczęściej pizzelle mają kształt i fakturę śnieżynki. Wafle pizzelle są bardzo popularne we Włoszech zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, jak również często wykorzystywane są podczas włoskich wesel tak jak inne tradycyjne wypieki typu cannolli czy włoskie ciasteczka. Czasem 2 pizzelle są przekładane kremem cannoli (ser ricotta zmiksowany z cukrem) lub z kremem z orzechów włoskich. Jeszcze ciepłe pizzelle mogą być również zrolowane w drewnianej foremce by zrobić z nich cannoli.

Maszynka (forma) do pizzelle

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pizzele co to jest,pizzelle przepis,przepis na wafle z wafelnicy