Przepisy kuchni świata

Smaki czasu z Karolem Okrasą – Pieczeń z dzika i Comber z sarny (odc. 40)

W 40. odcinku programu Smaki czasu Karol okrasa gości leśnika i myśliwego – Tomasza Węgrzynowskiego. Razem przygotowywują Pieczeń z dzika i Comber z sarny.

Pieczeń z dzika

Przepis w przygotowaniu

Pieczony comber z sarny

Składniki:

Sposób przygotowania:

1.Marynata: do miski wlewamy żubrówkę, dodajemy posiekane ziarna jałowca, suszone śliwki pokrojone w cienkie paseczki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, miód i łyżkę oliwy; całość mieszamy ze świeżym pachnącym sianem.

2.Umyte i oczyszczone combry z sarny kroimy na plastry grubości 2 cm, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

3.Zamarynowane plastry combra z sarny nadziewamy na zaostrzone kije i pieczemy nad ogniskiem, aż będą rumiane na zewnątrz, a różowe w środku (to wersja na biwak lub polowanie).

4.W wersji domowej zamarynowane medaliony z combra sarny smażymy krótko na patelni na złoty kolor po 1 minucie z każdej strony.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: comber z sarny okrasa,karol okrasa myśliwy,okrasy pieczen z sarny,pieczen z sarny wg gessler