Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 kostka i 2 łyżki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 surowe żółtko
- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
- bułka tarta do posypania
Składniki na masę:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, przetarte przez sito ugotowane żółtka, surowe żółtko, proszek do pieczenia, margarynę. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować, przełożyć do formy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte na tarce jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem położyć na cieście. Pozostałe białka ubić z 4 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. Pianę położyć na jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Posypać cukrem pudrem.