W tym odcinku Buddy przygotuje potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Oryginalne nazwy przepisów: Mediterranean Green Beans, Roasted Branzino With A Salt Crust, Spanish-style Paella.
Zielona fasolka po śródziemnomorsku
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 600g zielonej fasolki (umyj i obetnij końce)
- 1-2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 1 puszka 400 g ciecierzycy (odsączonej i osuszonej)
- 2 pomidory pokrojone w kawałki
Sposób przygotowania:
- Na patelnie rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj fasolkę i zalej bulionem.
- Dodaj sól, pieprz, ciecierzycę i pomidory.
- Gotuj aż wszystko zmięknie (5-7 minut) i odparuje nadmiar płynu.
Pieczony okoń morski w solnej skorupie
Ilość porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 35 min
Składniki:
- 10-12 białek
- sól koszerna
- 600 g okonia morskiego lub innej białej ryby (oczyszczonej i wypatroszonej)
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki oregano
- 4 gałązki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 cienkie plastry cytryny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią.
- W misce wymieszaj białka z solą (mieszanka powinna mieć konsystencję grubego piasku).
- Rybę wypełnij liśćmi laurowymi, oregano, pietruszką, czosnkiem i plasterkami cytryny.
- Rozłóż grubą warstwę (ponad centymetr) mieszanki solnej na blasze do pieczenia. Połóż rybę, którą z wierzchu należy przykryć mieszanką solną.
- Umieść rybę w rozgrzanym piekarniku i zmniejsz temperaturę, tak żeby podczas pieczenia spadła do 70 stopni (piecz około 15-20 min).
- Wyciągnij gorącą rybę z solnej skorupy i wyciągnij mięso (najpierw ściągnij skórę a następnie oddziel delikatnie widelcem mięso od kręgosłupa i ości). Podawaj polaną ciepłym sosem maślano-cytrynowym.
Sos maślano cytrynowy
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- skóka i sok z połowy dużej cytryny
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek do miękkości. Dodaj skórkę cytrynową, sok, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze przez chwilę. Gorącym sosem polej rybę.
Hiszpańska Paella
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (pokrojone w małe kawałki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu włoskiego (bazylia, oregano, czosnek, rozmaryn, tymianek)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta szafranu
- 2-3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 kg kiełbasy chorizo, grubo pokrojonej
- 1 średnia biała cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- puszka całych pomidorów
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 kg słodkich włoskich kiełbasek pokrojonych w plastry
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 250 g dużych krewetek, oczyszczonych i obranych
- 250 g małży
Sposób przygotowania:
- W rondlu podgrzej bulion, dodaj szafran. Utrzymuj ciepły.
- W małej misce wymieszaj kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, włoską przyprawę i paprykę.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmaż przygotowanego wcześniej kurczaka z chorizo na rumiany kolor.
- Wyjmij mięso, a w tej samej patelni podsmaż cebulę czosnek i pietruszkę, dolej oliwy.Smaż około 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj ryż i podsmażaj mieszając, aż ziarna staną się perłowo białe. Dolewaj powoli białe wino i gotuj aż płyn zredukuje się. Jak dodasz całe wino gotuj jeszcze 15 minut na delikatnym ogniu.
- Równocześnie odsącz pomidory z sosu, rozdrobnij i w oddzielnej patelni podsmaż z wcześniej przygotowanym kurczakiem z chorizo. Po 15 minutach dodaj mięso do ryżu, dodaj słodkie kiełbaski, groszek, krewetki i małże.
- Wszystko razem gotuj, aż owoce morza będą miękkie. Na koniec duś przez 40 sekund pod przykryciem.Przed podaniem
udekoruj natką pietruszki.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: fasolka śródziemnomorska budy valastro