Przepis Idira Makoudi – Danie wyróżnione przez jurorów MasterChef!
Składniki:
- filet z karpia
- 100g bułki tartej
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 jajko
- 200 ml ciemnego piwa
- sok z 1 czerwonego grapefruita
- liście kolendry
- papryczka chili średnio ostra
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 arkusze papieru ryżowego
- kilka plastrów szynki Serrano
- kiełki rzodkiewki
- 1 cytryna
- 100g mąki
Sposób przygotowania:
- Filety z karpia skropić cytryną, odstawić do lodówki na 20 minut.
- Wymieszać bułkę tartą z sezamem, odsączyć karpia, obtoczyć w mące i jajku wymieszanym z 50 ml piwa. Panierować rybę.
- Smażyć na oleju roślinnym z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
- Sos: Połowę cebuli pokrojonej w kostkę zeszklić na oliwie, dolać sok z grapefruita i resztę piwa. Zredukować, dodać sól i pieprz do smaku, szczyptę chilli i ewentualnie szczyptę cukru, w przypadku gdy grapefruit jest mało słodki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i po chwili zdjąć z gazu – sos gotowy.
- Sajgonki: Na płaską patelnię wlać ok. 1cm wody, doprowadzić ją do wrzenia, zmniejszyć gaz. W podgrzanej wodzie namoczyć papier ryżowy. Odłożyć na deskę, uważając żeby się nie skleił. Ułożyć na nim plaster Serrano, kiełki rzodkiewki i zwinąć, żeby uzyskać kształt sajgonki. Ułożyć na talerzu razem z rybą polaną sosem.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl