Porady kulinarne: Niezbędnik chińskiej kuchni

Wok

Wok

Chińska kuchnia jest bardzo bogata w smaki i różni się trochę od siebie w zależności od danego regionu. Kuchnia ta jest bardzo lubiana nie tylko przez samych Chińczyków, ale przez wszystkie narodowości za różnorodność, bogactwo smaku, oryginalność, aspekty zdrowotne. Może jej dorównywać  jedynie kuchnia indyjska, niemniej bogata, zróżnicowana i zdrowa.

Aby móc gotować kuchnię chińską należy uzbroić się w odpowiednie składniki i przybory kuchenne. Niestety bez odpowiedniej inwestycji będzie nam ciężko przygotować choć jedno orientalne danie a’la Chińczyk. W większość tych składników można zaopatrzyć się w sklepach orientalnych lub przez Internet.

Niezbędne przybory kuchenne do kuchni chińskiej:

  • dobrej jakości stalowy wok – zazwyczaj lepszy większy niż mniejszy, o który należy odpowiednio dbać (wypalać, zachować w czystości itp.). Wok służy do smażenia i gotowania składników w wysokiej temperaturze z minimalną ilością oleju. Gotowanie w woku zatrzymuje większość składników odżywczych, stąd chińskie potrawy są tak zdrowe oraz nadaje specyficzny „smak woka” po którym można poznać orientalne danie. Chińczycy mówią, że wok należy traktować jak żonę – dbać o niego i adorować go.
  • parowar lub garnek do gotowania na parze – niektóre z potraw, w szczególności z ryżem wymaga aby gotować je na parze. Najczęściej używa się parowaru bambusowego, który jest naturalny, tani, wchłania nadmiar wilgoci, możesz ułożyć go w stos aby oszczędzić miejsce i efektywnie go użyć. Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą gotowania. Połóż parowar, wlej do niego trochę gorącej wody, włóż talerz na dno a na niego wyłóż potrzebne składniki, przykryj pokrywką i gotuj rybę, mięso, warzywa lub pierożki.
  • pałeczki do ryżu – jednorazowe lub wielorazowe. Az 1,3 mld ludzi na świecie używa pałeczek do jedzenia. Dla kucharza zaś pałeczki są przedłużeniem rąk – można nimi ubijać jajka, odwracać mięso, oddzielać od siebie makaron czy ryż, mieszać danie i wiele innych rzeczy, które do tej pory robiłeś widelcem lub łyżką.
  • miseczki do podawania sosu – zazwyczaj do dania dodaje się w osobnej miseczce sos sojowy lub inny sos do maczania potrawy
  • chochelka – do mieszania potraw, odmierzania przypraw czy podawania dania z woka gdy jest gotowe. Jeśli nie lubisz używać chochli, możesz użyć łopatki lub łyżki.
  • tasak – od setek lat Chińczycy używają jednego noża do wszystkiego. Mówi się, że dopiero wtedy można gotować dobre jedzenie, gdy znajdzie się dobry i ulubiony tasak. Ostrze używaj do siekania, krojenia na plasterki (tasak jest bezpieczniejszy od zwykłego noża, gdyż trudniej się nim skaleczyć), zaś powierzchni ostrza używaj do rozgniatania czosnku> Rączką możesz rozgnieść niektóre składniki a powierzchnią tasaka przenosić pokrojone na desce składniki do woka.

Najczęściej wykorzystywane przyprawy kuchni chińskiej:

  • czosnek, cebula dymka i imbir – tzw. święta trójca kuchni chińskiej
  • czosnek – najczęściej świeży, choć czasem używa się czosnku w proszku
  • imbir – świeży, suszony lub marynowany
  • sos sojowy – w kuchni chińskiej wykorzystuje się dwa rodzaje sosów sojowych: jasnego do posolenia potrawy, ciemnego do dodania głębi smaku i ciemnego koloru. W kuchni powinniśmy mieć obydwa z nich. Sos sojowy różni się w smaku w zależności od kraju, więc upewnij się, że ten pochodzi wprost z Chin. Do kupienia w każdym hipermarkecie.
  • mąka kukurydziana – zazwyczaj wykorzystywana do zagęszczania dania i tworzenia specyficznego sosu nadającego błysk potrawie
  • sos rybny – czasem zrobiony z anchois lub kalmarów, dodaje słonego, głębokiego i rybnego smaku potrawie
  • sos ostrygowy – lepki sos z ostryg wzbogacający szczególnie potrawy z warzyw
  • ocet winny z wina ryżowego –  dodawany w celu wzmocnienia smaku lub dodania kwaśnej nuty potrawie. Ocet winny jest lżejszy i słodszy od klasycznego białego wina lub octu słodowego i nie dominuje smakiem w potrawie.
  • grzyby shitake – ciężko znaleźć danie bez tych grzybów, w zależności od dania mogą być suszone lub świeże
  • olej do smażenia o neutralnym smaku – najczęściej olej z orzeszków ziemnych
  • olej sezamowy – zazwyczaj do przyprawiania aniżeli do smażenia. Dodaje lekko orzechowego posmaku.
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • chiński sos chilli
  • ocet balsamiczny
  • wino ryżowe Shaoxing – używany w chińskiej kuchni jako odpowiednik cherry, dodawany głównie do dań mięsnych i rybnych. Można zastąpić go cherry.

Najczęściej stosowane składniki:

  • ryż – najlepszy według Goka Wana to mieszanka pół na pół długoziarnistego ryżu i miękkiego ryżu, ryż zazwyczaj powinien być kleisty
  • ciasto won ton – do wszelkiej maści pierożków, kieszonek – można przygotować to ciasto osobiście
  • makaron ryżowy
  • kapusta chińska

Znacie jeszcze jakieś inne, niezbędne przybory i składniki potrzebne do chińskiej kuchni? Podzielcie się w komentarzach a chętnie je dodamy do poniższej listy.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: blog kulinarny kuchnia orientalna,przepisy wok,wino shaoxing jak używać