Składniki:
- 60 dag mąki
- 12 dag masła
- 40 dag tłustego sera twarogowego
- 15 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- 3/4 szklanki konfitur lub marmolady
- 1/2 kg smalcu do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru do posypania
Sposób przyrządzania:
Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować z niego kulki, do środka każdej dodać po łyżeczce konfitur lub marmolady. Pączki odłożyć do wyrośnięcia. W naczyniu o dużej średnicy roztopić tłuszcz. Smażyć pączki na gorącym tłuszczu do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru.
Źródło: almamarket.pl