Domowe pączki

Domowe pączki (źródło: almamarket.pl)

Domowe pączki (źródło: almamarket.pl)

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 40 dag tłustego sera twarogowego
  • 15 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • 3/4 szklanki konfitur lub marmolady
  • 1/2 kg smalcu do smażenia
  • 1 szklanka cukru pudru do posypania

Sposób przyrządzania:

Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować z niego kulki, do środka każdej dodać po łyżeczce konfitur lub marmolady. Pączki odłożyć do wyrośnięcia. W naczyniu o dużej średnicy roztopić tłuszcz. Smażyć pączki na gorącym tłuszczu do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru.

Źródło: almamarket.pl