Ugotowani – Warszawa: Stefano Terrazzino, Małgorzata Potocka, Anna Wendzikowska, Maciej Zień (odc. specjalny 4)

W tym odcinku uczestnikami programy były gwiazdy Stefano Terrazzino, Małgorzata Potocka, Anna Wendzikowska oraz Maciej Zień. Zobacz poniżej przepisy odcinka z gwiazdami!

PRZEPISY STEFANO TERAZZINO

PRZYSTAWKA: Sałatka Don Corleone

Przepisy STEFANO TERRAZZINO, 4 sezon, Warszawa

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomarańcze
  • sałata rzymska
  • fenkuł
  • owoc granatu
  • pestki słonecznika do dekoracji
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki.  Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.

 

Focaccia

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą.  Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.

 

DANIE GŁÓWNE: Domowa lasagne babci Cosanostra

 

 

Domowa lasagne
 

Składniki:

  • 250 dag mielonego mięsa wołowego
  • 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag szynki
  • dwie cebule
  • dwie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka zielonego groszku
  • mozzarella (według uznania)
  • parmezan (według uznania)
  • papryczka peperoncino
  • masło
  • przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.

Lasagne

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.

 

DESER: Don Vito w Szwarzwaldzie

 

Don Vito w Szwarzwaldzie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • gorzkie kakao
  • likier amaretto (według uznania)
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.

 

PRZEPISY MAŁGORZATY POTOCKIEJ

PRZYSTAWKA: Czardasz z grzankami

Przepisy MAŁGORZATY POTOCKIEJ, 4 sezon, Warszawa
 

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • cebula
  • 1 chili
  • 1 łyżka papryki
  • lubczyk
  • 4 łyżki oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • kromki ciemnego razowego chleba
  • prażone pestki z dyni

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i chilli (usuwamy wcześniej nasionka). Szklimy ją a następnie dodajemy paprykę w proszku i chwilę smażymy ją razem z cebulą.  Dolewamy pomidory z puszki i 1 szklankę wody.  Dusimy chwilę, aż trochę wody odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.

 

DANIE GŁÓWNE: Na przekór kaczkom

Na przekór kaczkom
 

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • 4 główki czosnku
  • 4 cebule
  • 2 opakowania mrożonych wiśni
  • papryczka chili
  • świeży imbir
  • łyżka aromatycznej oliwy

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.

DESER: Wiśniowy sad w śniegu

Wiśniowy sad w śniegu

 Składniki:

  • 500 ml soku z wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • wiśnie

Sposób przygotowania:

Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.

 

PRZEPISY ANNY WENDZIKOWSKIEJ

PRZYSTAWKA: Zielono mi

Przepisy ANNY WENDZIKOWSKIEJ, 4 sezon, Warszawa
 

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie rukoli
  • ser pleśniowy
  • świeże truskawki
  • łuskane orzechy włoskie
  • gruszka
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.

 

DANIE GŁÓWNE: American dream

American dream
 

Składniki:

  • 500 g filetu świeżego łososia
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • bazylia
  • rukola
  • żurawina
  • kozi ser
  • bataty

Sposób przygotowania:

Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.

Sos

Składniki:

  • musztarda
  • musztarda francuska
  • miód
  • majonez

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach

 

DESER: Białe szaleństwo

Białe szaleństwo

Składniki :

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml tłustego mleka
  • 4 łyzki żelatyny
  • 50 g cukru
  • cukier puder
  • laska wanilii
  • świeże lub mrożone truskawki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania :

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.

 

PRZEPISY MACIEJA ZIENIA

PRZYSTAWKA: Patriotka

Przepisy MACIEJA ZIENIA, 4 sezon, Warszawa

Składniki:

  • duży kalafior
  • 4 szalotki
  • 100 g masła extra
  • 50 ml oliwy do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • biały pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.

DANIE GŁÓWNE: Drgająca szczytówka z fenkułem

Drgająca szczytówka z fenkułem

 Składniki:

  • 4 filety z dorady
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kostka masła
  • duży fenkuł
  • limonka
  • 60 ml oliwy
  • 50 ml białego wina
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • papryczka chilli
  • 100 ml bulionu rybnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.

 

 

DESER: Zmysłowy duet na gorąco

Zmysłowy duet

Migdałowa kruszonka

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g truskawek
  • 100 g malin

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.

 

Pianka z szampana

Składniki:

  • 160 g cukru
  • 160 ml wody
  • 210 ml szampana
  • sok z jednej limonki
  • 6 g żelatyny w listkach

Sposób przygotowania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy. Z syfonu wystrzeliwujemy piankę do pucharków i podajemy.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepis na lasagne tarranzino,anna wendzikowska ugotowani youtube,czardasz potrawa,focaccia przepis top chef,Patriotka zienia,Ugotowani 4 sezon z wendzikowska