Kuchnia Lidla – Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Makowiec drożdżowy (źródło: kuchnialidla.pl)

MASA MAKOWA:

  • 250 g maku
  • 100 g miodu
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g migdałów (można je zaparzyć i obrać ze skórki)
  • 80 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jaja, umyte
  • Do zaparzenia maku:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru kryształu
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jaja, umte
  • 1 żółtko
  • 100-110 ml mleka (podgrzanego do temperatury ok. 35-40°C)
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
MAŚLANA KRUSZONKA
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mąki

 

Sposób przygotowania:

  1. Masa makowa: Do garnka wsypać mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawić na mniej więcej 20 minut. Mak przecedzić przez sito i dobrze odsączyć. Ostudzić. Mak zmielić trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego.
  2. Jaja i resztę brązowego cukru ubić na bardzo puszystą masę. Masę z jajek połączyć z masą makową.
  3. Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i w nim dobrze wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem (mleko dodawać stopniowo). Stopniowo dodawać cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, następnie dodać roztopione masło.  Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta).
  5. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć do środka i ułożyć ręką równomiernie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto naciąć w poprzek w 3 miejscach. Odstawić na chwilę.
  6. Za pomocą pędzelka posmarować makowiec jajkiem. Posypać maślaną kruszonką.
  7. Piec w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
  8. Maślana kruszonka: Masło o temperaturze pokojowej połączyć razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki wymieszać energicznie ręką.
Źródło: kuchnialidla.pl