MASA MAKOWA:
- 250 g maku
- 100 g miodu
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g migdałów (można je zaparzyć i obrać ze skórki)
- 80 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 jaja, umyte
- Do zaparzenia maku:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 70 g roztopionego masła
- 2 jaja, umte
- 1 żółtko
- 100-110 ml mleka (podgrzanego do temperatury ok. 35-40°C)
- 15 g drożdży
- szczypta soli
MAŚLANA KRUSZONKA
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g mąki
Sposób przygotowania:
- Masa makowa: Do garnka wsypać mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawić na mniej więcej 20 minut. Mak przecedzić przez sito i dobrze odsączyć. Ostudzić. Mak zmielić trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego.
- Jaja i resztę brązowego cukru ubić na bardzo puszystą masę. Masę z jajek połączyć z masą makową.
- Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i w nim dobrze wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem (mleko dodawać stopniowo). Stopniowo dodawać cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, następnie dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta).
- Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć do środka i ułożyć ręką równomiernie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto naciąć w poprzek w 3 miejscach. Odstawić na chwilę.
- Za pomocą pędzelka posmarować makowiec jajkiem. Posypać maślaną kruszonką.
- Piec w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
- Maślana kruszonka: Masło o temperaturze pokojowej połączyć razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki wymieszać energicznie ręką.
Źródło: kuchnialidla.pl