Kuchnia Lidla: Sernik

Sernik (źródło: kuchnialidla.pl)

Sernik (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)
  • 125 g masła Pilos
  • 250-270 g cukru
  • 10 jaj, umytych
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 ml olejku waniliowego Castello
  • 100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
  • zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia lidla pl,kuchnia lidla serniki,kuchnialidla pl,www kuchnialidla p,www kuchnialidla pl