Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)
- 125 g masła Pilos
- 250-270 g cukru
- 10 jaj, umytych
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 ml olejku waniliowego Castello
- 100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
- zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia lidla pl,kuchnia lidla serniki,kuchnialidla pl,www kuchnialidla p,www kuchnialidla pl