Przyprawy świata: Przyprawa (korzenna) do piernika

 

Przyprawa korzenna do piernika  (źródło: sxc.hu)

Przyprawa korzenna do piernika (źródło: sxc.hu)

Przyprawa korzenna do piernika to mieszanka korzennych przypraw, które najczęściej wykorzystuje się właśnie przy wypieku piernika. Jednakże przyprawę tą można użyć również do:

  • pierników świątecznych,
  • grzanego wina, grzanego piwa (jako zamiennik przyprawy do grzanego wina lub wina, gdyż mają często bardzo podobny lub wrećz identyczny skład),
  • pieczenia strucli,
  • pieczenia herbatników,
  • kompotu, w szczególności do kompotu wigilijnego z suszek.

Wiele producentów przypraw ma w ofercie tą mieszankę. Można ją jednak samodzielnie przygotować w domu z poniższych składników (proporcje dobierz do smaku – właściwie każdej z przypraw trzeba dać po trochę, mniej więcej w tej samej ilości):

  • cynamon mielony (lub rozdrobniony w moździerzu)
  • tarta gałka muszkatołowa
  • kolendra
  • imbir
  • koper włoski
  • goździki
  • ziele angielskie
  • anyż
  • pieprz
  • kardamon

Każdy ze składników można zmielić, zetrzeć lub rozbić w moździerzu. Następnie wymieszać i gotowe 😉 Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku.