Przyprawa korzenna do piernika to mieszanka korzennych przypraw, które najczęściej wykorzystuje się właśnie przy wypieku piernika. Jednakże przyprawę tą można użyć również do:
- pierników świątecznych,
- grzanego wina, grzanego piwa (jako zamiennik przyprawy do grzanego wina lub wina, gdyż mają często bardzo podobny lub wrećz identyczny skład),
- pieczenia strucli,
- pieczenia herbatników,
- kompotu, w szczególności do kompotu wigilijnego z suszek.
Wiele producentów przypraw ma w ofercie tą mieszankę. Można ją jednak samodzielnie przygotować w domu z poniższych składników (proporcje dobierz do smaku – właściwie każdej z przypraw trzeba dać po trochę, mniej więcej w tej samej ilości):
- cynamon mielony (lub rozdrobniony w moździerzu)
- tarta gałka muszkatołowa
- kolendra
- imbir
- koper włoski
- goździki
- ziele angielskie
- anyż
- pieprz
- kardamon
Każdy ze składników można zmielić, zetrzeć lub rozbić w moździerzu. Następnie wymieszać i gotowe 😉 Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku.