Kuchenne rewolucje – Wielbark, Karczma Leśniczanka – Wędzona sieniawa, Zalewajka z grzybami, Bitki z dzika(odc. 11, sezon 6)

Poznaj tajniki kuchni włoskiej za 49,90 zł

W tym odcinku Magda Gessler odwiedza Karczmę Leśniczanka w Wielbarku na Mazurach, nieopodal lasu i jeziora.

Na uroczysta kolację Magda wraz z personelem przygotowywują wędzoną rybę sieniawę, zalewajkę z grzybami oraz bitki z dzika.

Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami (źródło: mojegotowanie.pl)

Zalewajka z grzybami (źródło: mojegotowanie.pl)

Zalewajka to jednogarnkowa prosta zupa, której podstawą jest żur. Jest podobna do smaku do żurku.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 l żuru lub naturalnego zakwasu przygotowanego z mąki żytniej i czosnku
  • 3 małe cebule
  • 10 dag grzybów suszonych lub 2 kg świeżych grzybów
  • pół kilo słoniny
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę. Suszone grzyby mocz w wodzie, jeśli są świeże, wystarczy je umyć i posiekać. Pokrój cebulę w piórka. Obsmaż na maśle grzyby z cebulą.
  2. Wlej do garnka ok. 2 litry wody, dodaj ziemniaki, czosnek i boczek oraz przyprawy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, wlej żur lub zakwas i zagotuj.
  3. Pokrój słoninę w kostkę, obsmaż na patelni. Dodaj do zupy grzyby z cebulą i słoninę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.