Pascal kontra Okrasa – Flamiche z porami i serem, Quiche ze szpinakiem, serem i salami (tydzień LVII)

Pascal Brodnicki: Flamiche z porami i serem

Flamiche z porami i serem (źródło: kuchnialidla.pl)

Flamiche z porami i serem (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na ciasto kruche

  • 300 g mąki (+ niewielka ilość do podsypania blatu)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 150 g masła (+ niewielka ilość do wysmarowania formy)

Składniki na farsz:

  • 2 sery fromage de vosages
  • 3 pory, umyte, pokrojone na mniejsze części
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 2 jaja, umyte
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 garści posiekanej natki pietruszki, umytej

Składniki na sałatkę:

  • 1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
  • 1/2 salami, bez skórki
  • 100 g roszponki, umytej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 obrane awokado, umyte, pokrojone na mniejsze części
  • niewielka ilość octu balsamicznego
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • odrobina soli Deluxe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: formę do tarty z wyjmowanym dnem, papier do pieczenia, surową fasolę, groch, monety lub ciecierzycę do obciążenia ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
  2. Ciasto kruche: Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. Foremkę do tarty smarujemy masłem. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Ciasto wkładamy do foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.
  4. Farsz: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. Smażymy.
  5. Osobno do miski wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy.
  6. Ser kroimy w plastry. Podsmażony por doprawiamy pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.
  7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Piekarnik nastawiamy na 210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut). Flamiche wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z sałatką.
  8. Sałatka: Z pomarańczy wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę). Salami kroimy na cienkie plastry, następnie plastry na pół. Orzechy miażdżymy w moździerzu. Segmenty pomarańczy, pokrojone salami, roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Posypujemy solą Deluxe.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/flamiche-z-porami-i-serem

 

Karol Okrasa: Quiche ze szpinakiem, serem i salami

Quiche ze szpinakiem, serem i salami (źródło: kuchnialidla.pl)

Quiche ze szpinakiem, serem i salami (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 3 umyte jaja
  • 2 żółtka
  • 0,6 l śmietanki słodkiej UHT 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól Deluxe
  • mielony biały pieprz
  • świeży lub mrożony szpinak (1 kg mrożonego lub 1/2 kg świeżego, po sparzeniu)
  • 1 ser tomme du pays basque, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 salami z orzechami
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Przygotuj średniej wielkości okrągłą formę do ciasta, papier do pieczenia, ryż, kaszę, monety lub groch do obciążenia ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem).

Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia obciążony ryżem.

Spód tarty wypiekamy w temperaturze 200°C przez mniej wiecej 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ciasta papier z ryżem, delikatnie podsuszamy ciasto i dopiekamy jeszcze 5 min.

Sparzony i odsaczony szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy ząbkiem czosnku (drobno zsiekanym).

3 jaja wraz z 2 całymi zółtkami przelewamy do miski. Dodajemy odrobine soli, mielony biały pieprz, słodką śmietankę. Doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy, dodajemy szpinak oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Na chwile wkładamy do lodówki.

Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry. Na przestudzonym cieście układamy salami tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Dodajemy śmietanę ze szpinakiem oraz kilka plastrów salami na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut. Przed włożeniem do piekarnika na samym końcu dodajemy odrobinę soli w płatkach i szczyptę ziół prowansalskich. Quiche możemy podaważ zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/quiche-ze-szpinakiem-serem-i-salami