Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30min
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy
- 200 g masła
- 6 żółtek jaj, ugotowanych na twardo
- 200 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 200-250 g mieszanki bakalii, posiekanych
- 100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 100 g pistacji, obranych i posiekanych
- 25 ml rumu
- niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Twaróg mielemy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany).
Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.
Masę przekładamy do formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsączamy. Następnie paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/pascha-wielkanocna
Użytkownicy trafili tutaj szukając: lidl przepis na pasche,pascha przepis gessler