W dwudziestym drugim odcinku swojego programu pt. „Superśniadanie” Buddy Valastro smaży naleśniki z bekonem, fritatę w stylu Hoboken i gofry z masą orzechową. Dzieci pomagają mu przygotować domową czekoladę z mlekiem.
Oryginalne nazwy przepisów: Buddy’s „Hoboken Style” Frittata, Fluffy Pancakes with Bacon, Waffles with Hazelnut Spread, Homemade Chocolate Milk.
Fritata w stylu Hoboken
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin
- 1/4 szklanki posiekanej żółtej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanej żółtej papryki
- 2-3 plasterki szynki prosciutto
- 5 jajek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki startego sera Fontinella
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej opiekacz lub piekarnik.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem na średnim ogniu, dodaj łyżkę oliwy a następnie posiekaną cebulę i paprykę. Posyp solą i zeszklij cebulę. Dodaj prosciutto i smaż przez minutę.
- W misce rozbij jajka z parmezanem. Dodaj bazylię, sól i pieprz.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj jajka. Wymieszaj jajka aby wymieszać je z pozostałymi składnikami na patelni.
- Smaż przez 2-3 minuty aby jajko zaczęło się ścinać. Posyp jajka startym serem Fontinella i umieść jajka w piekarniku na 1-2 minuty aż ser się rozpuści i zbrązowieje i powstaną pęcherzyki.
Naleśniki z bekonem
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego i schłodzonego
- 1 szklanka mleka
- masło do smarowania patelni
- syrop klonowy
- 1 puszka boczku wędzonego w dymie z drzewa jabłoni (np. Niman Ranch) lub kawałek zwykłego boczku
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. W misce ubij jajka, dodaj masło i mleko cały czas ubijając. Dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki na gładką masę.
- Rozgrzej dużą patelnię. Lekko nasmaruj ją masłem i smaż naleśniki. Naleśnika odwraca się na drugą stronę gdy na jego powierzchni zaczną powstawać bąbelki a brzeg naleśnika zaczyna się odrywać od patelni.
- Podawaj naleśniki z masłem lub syropem klonowym.
- Naleśniki można podawać z bekonem. Połóż kawałki boczku na rozgrzanej patelni i powoli smaż do wytopienia się tłuszczu i uzyskania odpowiedniego stopnia przysmażenia boczku. Wyłóż usmażony boczek na papierowy ręcznik aby odciekł z tłuszczu.
Gofry z nadzieniem orzechowym
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 6 łyżek niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- beztłuszczowy olej do smażenia w sprayu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj mleko, 2 jajka, rozpuszczone masło i wanilię. Dodaj suchych składników w pierwszej misce dodaj składniki z mlekiem z drugiej miski i mieszaj aż ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być wykorzystane do godziny czasu. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej wafelnicę zgodnie z instrukcją urządzenia. Spryskaj wafelnicę tłuszczem w sprayu i wlej ciasto aby pokryło całą formę. Piecz 5-6 minut aż wafel będzie złoto-brązowy i chrupki.
- Podawaj do jedzenia z nadzieniem orzechowym (np. nutellą).
Domowe mleko czekoladowe
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki półsłodkich płatków czekoladowych
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do rondelka. Zagotuj. Wsyp płatki czekoladowe i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i szczyptę soli. Przecedź mleko przez sitko (choćby po to by usunąć kożuch, którego dzieci zazwyczaj nie lubią). Schłodź w lodówce i podawaj zimne (najlepiej przygotować to poprzedniego dnia wieczorem i pozostawić napój w lodówce na całą noc).