Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia szynki: 1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
Składniki:
- 1 kg szynki, umytej i osuszonej
- 300 g boczku wędzonego w kawałku
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1 por, rozcięty, umyty i pokrojony w poprzek
- 4 marchewki, małe, pokrojone na ukos w cienkie talarki
- ½ pęczka natki pietruszki, umytego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 szalotki, obrane i pokrojone w półtalarki
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 15 g masła
- 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół, pozbawione szczypiorku
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- SZYNKA: Umytą i osuszoną szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, połówki czosnku wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
- MARYNATA: 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
- SOCZEWICA Z WARZYWAMI I BOCZKIEM: 200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.
- Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczki.
Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia pstrągów: 15-20 minut
Składniki:
- 200 g selera naciowego, pokrojonego w plastry o szerokości 1 cm
- 200 g cukinii, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki, a następnie w plastry o szerokości 1 cm
- 4 pstrągi patroszone
- 60 ml słodkiej śmietanki UHT 30%
- 5 g ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
- 5 g koperku (drobno posiekanego, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji)
- 3 cebule (2 pokrojone w grube półplastry, 1 pokrojona w grubą kostkę)
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
- 60-80 ml oliwy z oliwek
- ok. 80 – 90 g masła (30 g -40 g miękkiego, 50 g zmrożonego)
- 1 łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
- 3 cytryny, wyszorowane, umyte, sparzone
- 1 łyżeczka imbiru, obranego i posiekanego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sznurek lub wykałaczki, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
- MARYNATA Z CYTRYNĄ: 2 cytryny (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy. Przewracamy cytryny na patelni i dodajemy pokrojone w półplastry cebule. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty. Tak przygotowaną marynatę studzimy.
- MARYNATA Z ZIÓŁ: 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.
- Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.
- Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Ryby związujemy pomiędzy kieszonkami wyciętymi w poprzek, delikatnie. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.
- Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ml), układamy pstrągi, wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 15-20 minut.
- WARZYWA: 1 ząbek czosnku kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek, chwilkę smażymy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cukinię i seler naciowy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem i solą. Warzywa przekładamy do miski.
- SOS: Pomidory pelati wraz z sokiem wlewamy na patelnię, redukujemy mniej więcej o ¼.
- 1 małą łyżeczkę posiekanego imbiru dodajemy do pomidorów, następnie dodajemy 1 dużą łyżkę miodu. Mieszamy. Dodajemy ok. 50 g zmrożonego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy przez cały czas. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Zmiażdżoną w moździerzu kolendrę dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy słodką śmietankę 30%. Mieszamy. Sos na patelni doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny (do smaku) i niewielką ilością białego wina. Na patelnię z sosem dodajemy cukinię i seler naciowy. Mieszamy. Delikatnie podgrzewamy.
- Pstrągi wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Warzywa przekładamy do małej miseczki i ustawiamy na talerzu. Warzywa i sos dekorujemy koperkiem.
Źródło: kuchnialidla.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Okrasa szynka pieczona