Pascal Brodnicki: Flamiche z porami i serem
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki na ciasto kruche
- 300 g mąki (+ niewielka ilość do podsypania blatu)
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- 150 g masła (+ niewielka ilość do wysmarowania formy)
Składniki na farsz:
- 2 sery fromage de vosages
- 3 pory, umyte, pokrojone na mniejsze części
- 1 łyżka masła
- 300 ml gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 2 jaja, umyte
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 garści posiekanej natki pietruszki, umytej
Składniki na sałatkę:
- 1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
- 1/2 salami, bez skórki
- 100 g roszponki, umytej
- 100 g orzechów laskowych
- 1 obrane awokado, umyte, pokrojone na mniejsze części
- niewielka ilość octu balsamicznego
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- odrobina soli Deluxe
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: formę do tarty z wyjmowanym dnem, papier do pieczenia, surową fasolę, groch, monety lub ciecierzycę do obciążenia ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
- Ciasto kruche: Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Foremkę do tarty smarujemy masłem. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Ciasto wkładamy do foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.
- Farsz: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. Smażymy.
- Osobno do miski wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy.
- Ser kroimy w plastry. Podsmażony por doprawiamy pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Piekarnik nastawiamy na 210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut). Flamiche wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z sałatką.
- Sałatka: Z pomarańczy wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę). Salami kroimy na cienkie plastry, następnie plastry na pół. Orzechy miażdżymy w moździerzu. Segmenty pomarańczy, pokrojone salami, roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Posypujemy solą Deluxe.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/flamiche-z-porami-i-serem
Karol Okrasa: Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 600 g ciasta francuskiego
- 3 umyte jaja
- 2 żółtka
- 0,6 l śmietanki słodkiej UHT 30%
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól Deluxe
- mielony biały pieprz
- świeży lub mrożony szpinak (1 kg mrożonego lub 1/2 kg świeżego, po sparzeniu)
- 1 ser tomme du pays basque, starty na tarce o drobnych oczkach
- 1/2 salami z orzechami
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Przygotuj średniej wielkości okrągłą formę do ciasta, papier do pieczenia, ryż, kaszę, monety lub groch do obciążenia ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem).
Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia obciążony ryżem.
Spód tarty wypiekamy w temperaturze 200°C przez mniej wiecej 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ciasta papier z ryżem, delikatnie podsuszamy ciasto i dopiekamy jeszcze 5 min.
Sparzony i odsaczony szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy ząbkiem czosnku (drobno zsiekanym).
3 jaja wraz z 2 całymi zółtkami przelewamy do miski. Dodajemy odrobine soli, mielony biały pieprz, słodką śmietankę. Doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy, dodajemy szpinak oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Na chwile wkładamy do lodówki.
Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry. Na przestudzonym cieście układamy salami tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Dodajemy śmietanę ze szpinakiem oraz kilka plastrów salami na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut. Przed włożeniem do piekarnika na samym końcu dodajemy odrobinę soli w płatkach i szczyptę ziół prowansalskich. Quiche możemy podaważ zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/quiche-ze-szpinakiem-serem-i-salami
Użytkownicy trafili tutaj szukając: quiche pascal