Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1h 0min
Składniki na pierniki:
- 250 g miodu
- 250 g cukru brązowego
- 100 g masła
- 600 g mąki typu 405
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 jaja, rozmiar L
- 5 g sody
- 10 g kakao
Składniki na polewę:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
- 60 g masła
Sposób przygotowania:
- Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier przekładamy do dużej miski i mieszamy, następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Wszystkie składniki ugniatamy, do uzyskania jednolitej masy.
- Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki o różnych kształtach. Tak przygotowane pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
- Polewa: Śmietankę zagotowujemy, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy je różnego rodzaju posypkami cukrowymi.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pierniki
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/6456 kuchnia-lidla-swiateczne-pierniczki/,miekkie pierniczki lidl,pierniczki lidl,pierniczki malecki pawel,pierniczki małecki,przepis na piernik kuchnia lidla,przepisy lidla pierniki,puerniczki mslecki lidl