Buddy Valastro gotuje – Calzone, Zeppole, Włoskie kiełbaski w bułce (odc. 2)

W dzisiejszym odcinku Buddy Valastro przygotowuje włoskie uliczne potrawy: Calzone, Zeppole, Włoskie kiełbaski w bułce. Oryginalna nazwa przepisów : Calzone, Fried Zeppoles, Sausage and Pepper Sandwich. Oryginalny tytuł odcinka : Italian Street Food.

Calzone:

Składniki ciasta:

3 ¼ szklanki mąki

Szklanka letniej wody

¾ łyżeczki suchych drożdży

1 ½ łyżeczki morskiej soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki farszu:

 

Wędzony ser mozzarella (pokrojony w kostkę)

Świeża mozzarella (pokrojona w plastry)

Ricotta

Starty parmezan

Grilowane kiełbaski włoskie (pokrojone)

Podsmażone plastry cebuli oraz czerwonej i zielonej papryki cubanelle

 

 

Przygotowanie ciasta:

Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (zagniataj około 3-4 minuty) Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody, jeśli zbyt lepkie dosyp mąki. Po dokładnym połączeniu składników wyrabiaj ciasto na stolnicy posypanej mąką przez około 7 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na  30-45 minut żeby wyrosło. Po tym czasie umieść ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i ściśnij, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kule. Jeżeli będziesz używać ciasta dziś, to przykryj podzielone ciasto ściereczką i odstaw jeszcze na godzinę. Ciasto możesz również przechować przez noc w lodówce przykryte naoliwioną folią. Wtedy przed użyciem pozostaw jest na 15 minut w temperaturze pokojowej.

 

Przygotowanie Calzone:

Umieść kamień do pieczenia pizzy w piekarniku i rozgrzej piekarnik do 250oC.  Kawałki ciasta rozwałkuj na koła o średnicy 20 cm. Ułóż je na posypanej mąką stolnicy. Ułóż składniki wypełnienia na połowie koła, zostawiając z brzegu ok. 1,5 cm. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi. Zrób dwa małe otwory z wierzchu. Włóż do piekarnika na 8-10 minut ( aż ciasto będzie złocisto-brązowe). Po wyjęciu z piekarnika posyp parmezanem. Podawaj gorące.

 

 

 

Zeppole:

 

Składniki:

Olej roślinny lub rzepakowy

½ szklanki cukier pudru

Ciasto do pizzy ( przygotowane podobnie jak do Calzone, tylko suche drożdże zastąp świeżymi i dodaj łyżkę cukru)

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej do temperatury 190oC. Formuj palcami z ciasta kulki o średniucy około 3cm i smaż w rozgrzanym oleju tak długo aż będą unosić się na powierzchni oleju i będą miały złocisty kolor. Usmażone kulki osusz za pomocą papieru. Usmażone kulki umieść w papierowej torbie, wsyp pól szklanki cukru pudru. Zamknij torbę i potrząsaj, żeby kulki pokryły się równomiernie cukrem. Podawaj ciepłe.

 

Włoskie kiełbaski w bułce:

 

Składniki:

 

6 słodkich włoskich kiełbasek

Oliwa z oliwek

Cebula hiszpańska, obrana i pokrojona w plastry

Czerwona papryka ( usuń gniazdo nasienne i pestki) pokrojona w plastry grubości około 0.5cm

Zielona papryka ( usuń gniazdo nasienne i pestki) pokrojona w plastry grubości około 0.5cm

Papryka cubanelle ( usuń gniazdo nasienne i pestki) pokrojona w plastry grubości około 0.5cm

Ząbek czosnku

½ łyżeczki oregano

4 włoski bułki z ziarnem

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej przez 10 minut kiełbaski. Po ugotowaniu osusz na papierze. Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca wrzuć cebulę, paprykę i szczyptę soli. Smaż na średnim ogniu mieszając czasem. Po około 5-7minutach ( kiedy warzywa zaczną mięknąć) dodaj czosnek, oregano i jeszcze szczyptę soli. Smaż aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na drugiej patelni przysmaż kiełbaski obracając kilka razy, aż będą brązowe , a skurka będzie chrupiąca.

Usuń część pieczywa ze środka bułki, włóż kiełbaskę i wypełnij bułkę przysmażoną wcześniej papryką.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zeppole po polsku,receita calzone buddy valastro