W ósmym odcinku pt. Sportowa Niedziela (Sports Sunday – Superbowl Episode) Buddy ze szwagrem Joeyem i kuzynem Anthonym przygotowują dania na męską kolację. Na stole pojawią się smażone kalmary, słynne skrzydełka kurczaka i nachos.
Oryginalna nazwa przepisów: Buddy’s Famous Chicken Wings, Fried Calamari, Joey’s Nachos
Smażone kalmary
Składniki do kalmarów:
- 500 g kalmarów, oczyszczonych, korpusy pokrojone w pierścienie, macki pozostawione w całości
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka sosu z ostrej papryki, np. Crystal
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/3 szklanki mąki typu Wondra
- 2/3 szklanki mąki typu semolina
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej, przesianej
- olej do głebokiego smażenia – z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z otrąb ryżowych
- sól
- plasterki cytryny
Składniki do sosu:
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki posiekanej papryki
- 2 posiekane szalotki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- opcjonalnie sos Marinara wg. przepisu Buddy’ego
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dobrze wszystkie sosu.
- w osobnej misce wymieszaj maślankę, sos paprykowy i pół łyżeczki soli. Wrzuć kawałki kalmara i obtocz w sosie. Włóż kalmara do lodówki na 1-2 godziny.
- Wymieszaj razem mąkę Wondra, semolinę i mąkę ziemniaczaną w misce.
- Do dużym garnku lub frytownicy wlej oleju na wysokość 8 cm i rozgrzej do temperatury 190 stopni.
- Wyjmij kalmary z lodówki, wyciągnij je z maślanki, obtocz w mieszance z mąki. Smaż w oleju na brązowy kolor około minuty. Wyłóż na ręcznik papierowy aby odciekły. Posyp kalmary solą i podawaj z plasterkami cytryny i sosem do maczania.
Skrzydełka kurczaka
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 1 łyżka masła
Składniki na marynatę:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1.4 szklanki miodu
- 1 łyżka sherry
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka zwykłej musztardy
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 1 świeża papryczka chilli, cienko pokrojona
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty. Włóż skrzydełka do worka foliowego, dodaj marynatę, zamknij woreczek, poobracaj worek aby skrzydełka pokryły się marynatą. Włóż worek do lodówki na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę piekarnika folią aluminiową i spryskaj powierzchnię oliwą z oliwek.
- Wyciągnij skrzydełka z woreczka a sos przelej do rondelka. Wyłóż skrzydełka na naoliwioną blachę skórą do dołu ipiecz przez 30 minut. Otwórz piekarnik, nasmaruj kawałki kurczaka marynatą i odwróć je na drugą stronę. Nasmaruj wierzch kurczaka marynatą i piecz kolejne 30 minut lub do brązowego koloru.
- Gdy skrzydełka sa już prawie gotowe, zagotuj w rondelku pozostałą marynatę i zredukuj ją na wolnym ogniu do postaci syropu. Dodaj łyżkę masła. Umieść skrzydełka w dużej misce, wlej do niej marynatę, wymieszaj aby pokryły się sosem. Wyłóż na talerz i podawaj do jedzenia.
Nachos wg. Joeya
Składniki:
- 1 opakowanie serka Filadelfia (ok. 220 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 papryczka chilli, posiekana
- 1/4 szklanki sosu chilli (łagodnego)
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
- 1 łyżeczka soli lub do smaku
- 1 szklanka startego sera typu cheddar
- chipsy
Opcjonalne dodatkowe składniki:
- posiekana szalotka
- posiekane pomidory
- awokado pokrojone w plasterki
- posiekana kolendra
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Wlej oliwy i dodaj cebulę, posól i zeszklij. Dodaj czosnek, papryczkę chilli, chwilkę obsmaż. dodaj wołowinę, szczyptę soli, smaż aż przestanie być różowa.
- Dodaj sos chilli, chilli w proszku, kminek, sól i smaż mieszając co jakiś czas aż sos się zredukuje. Dodaj fasolę, gotuj przez chwilę, zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysyp ser Filadelfia na dno naczynia żaroodpornego. Na niego wysyp wołowinę z fasolą. Oprusz startym serem chedda.
- Piecz w piekarniku aż ser się rozpuści przez ok. 20-30 minut.
- Podawaj z opcjonalnymi dodatkowymi składnikami i chipsami.