W 16 odcinku programu pod tytułem „Niedzielny obiad” Buddy z pomocą swojej ciotki Marie przygotowuje tradycyjny włoski obiad niedzielny. Na stole znajdzie się Paluszki chlebowe grissini z prosciutto i serem pleśniowym, Braciole, Pulpety (kulki) mięsne, Niedzielny sos pieczeniowy.
Oryginalne nazwy przepisów: Prosciutto and Blue Cheese Breadsticks, Sunday Gravy, Meatballs, Braciole.
Paluszki chlebowe grissini z prosciutto i serem pleśniowym
Składniki:
- 20 bardzo cienkich plasterków szybki prosciutto
- 20 grissini (włoskich paluszków chlebowych)
- 1/2 szklanki sera gorgonzola
- 1/4 szklanki twarożku
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- czubata łyżka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj na gładko następujące składniki: ser gorgonzola, twarożek, masło, parmezan i pieprz. Przełóż do miski i dodaj szczypiorku.
- Plasterek prosciutto posmaruj niewielką ilością pasty serowej (ok. pół łyżeczki, pasta może wystawać poza szynkę). Złóż plasterek szynki na pół i owiń nim paluszek grissini dociskając aby przykleił się do paluszka. Podawaj.
Braciole
Składniki:
- 500 g chudej wołowiny w 2 kawałkach
- 3 duże ząbki czosnku, zgniecione
- 1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 4 łyżki startego sera pecorino
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Połóż kawałek wołowiny między dwa kawałki folii spożywczej i delikatnie obtłucz tłuczkiem do mięsa.
- Posól lekko wierzch mięsa, natrzyj każdy kawałek czosnkiem, serem pecorino i kilkoma ziarnami pieprzu. Złóż mięso krótszą stroną na dół a następnie zawiń tworząc długą roladę.
- Zabezpiecz mięso przed odwinięciem wbijając wykałaczki lub obwiązując sznurkiem do wędlin.
- Dalej postępuj zgodnie z przepisem na sos pieczeniowy.
Pulpety (kulki) mięsne
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z polędwicy wołowej
- 500 g mielonego mięsa cielęcego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 kromki białego chleba
- pół szklanki wody
- 2 roztrzepane jajka
- 2 łyżki natki pietruszki
- pół szklanki startego sera pecorino
- pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (można zastąpić zwykłą bułką tartą)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Porozdzieraj chleb na małe kawałki. Umieść w misce, zalej wodą i pozostaw do nasiąknięcia na 5 minut.
- Umieść w misce wszystkie rodzaje mięsa. Wyciśnij wodę z chleba i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki.
- Rękami wygnieć y dobrze wymieszaj składniki i zrób kulki o średnicy ok. 5 cm.
- Smaż pulpety w płytkim oleju na złoto-brązowy kolor – po 3-4 minuty na każdą stronę.
Niedzielny sos pieczeniowy
Składniki:
- 500 g słodkich włoskich kiełbasek
- 500 g mięsistej kości z szyi jagnięcej, przekrojone na 2 kawałki
- 1 porcja kulek mięsnych Buddy’ego Valastro
- 1 porcja Braciole
Składniki do sosu:
- 1 cebula, posiekana
- 5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 6 łyżeczek cukru
- 3 puszki pomidorów śliwkowych
- 3 puszki pomidorów
- 1 puszka wypełniona wodą
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu. Lekko potrzep solą kość z szyi jagnięcej. Nalej na dno garnka oliwy aby przykryła dno. Obsmaż kości w garnku na brązowo-złoty kolor. Wyciągnij kości o odłóż na bok.
- Wrzuć do garnka włoskie kiełbaski, obsmaż je identycznie jak kość i wyciągnij je z garnka i odłóż na bok. Obsmaż podobnie Braciole.
- W tym samym garnku zrób sos: wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, bazylię, oregano, puszki pomidorów, wodę i cukier. Zagotuj sos i redukuj go przez chwilę. Następnie włóż do garnka kości, Braciole i kulki mięsne.
- Gotuj sos na wolnym ogniu przez 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie wyjmij szczypcami wszystkie rodzaje mięs do półmiska. Pomieszaj sos i zredukuj jeśli trzeba. W razie potrzeby dodatkowo posól.
- Pokrój kiełbaski na kawałki. Pokrój braciole na plasterki. Pozostaw kości jagnięce dla tych, którzy będą chcieli sobie poskubać z nich mięso.
- Podawaj sos z ugotowanym makaronem, i startym serem. na osobnym talerzu podaj kulki mięsne i kawałki mięsa.