Składniki:
- 1 1/2 kg karkówki
- 2 łyżki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka gorczycy białej
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Karkówkę dokładnie natrzeć solą., zawinąć w folię do żywności i na 3 doby odstawić do lodówki. Zdjąć folię i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Olej wymieszać z papryką, czosnkiem, imbirem, pieprzem i tak powstałą mieszankę wcierać w mięso przez 3-4 minuty. Gorczycę utłuc w moździerzu. Mięso natrzeć gorczycą, majerankiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Podawać na zimno jako wędlinę lub na gorąco z ziemniakami i surówką.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: karkowka pieczona michel moran,karkówka wg okrasy przepisy,rachel allen przepis na karkowke