Karkówka pieczona „wyśmienita”

Składniki:

  • 1 1/2 kg karkówki
  • 2 łyżki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:

Karkówkę dokładnie natrzeć solą., zawinąć w folię do żywności i na 3 doby odstawić do lodówki. Zdjąć folię i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Olej wymieszać z papryką, czosnkiem, imbirem, pieprzem i tak powstałą mieszankę wcierać w mięso przez 3-4 minuty. Gorczycę utłuc w moździerzu. Mięso natrzeć gorczycą, majerankiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Podawać na zimno jako wędlinę lub na gorąco z ziemniakami i surówką.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: karkowka pieczona michel moran,karkówka wg okrasy przepisy,rachel allen przepis na karkowke