Kurt Alstede zamówił tort na świętowanie końca sezonu aby podziękować pracownikom swojego sadu za ciężką pracę.
Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:
Jak zostało zrobione to ciasto?
Tort został wykonany z:
- biszkoptowego ciasta o smaku jabłkowym (waniliowe ciasto biszkoptowe z orzechami włoskimi oraz posiekanymi i rozgotowanymi jabłkami),
- masy jabłkowej (zawierającej posiekane jabłka, syrop klonowy i orzechy włoskie)
- biały fondant (pomadę cukierniczą),
- płatków zbożowych (do wykonania pnia drzewa),
- czekolady do modelowania (kora drzewa, małe jabłuszka),
- barwników spożywczych.
Tak wyglądało gotowe ciasto:
Co było szczególne w tym cieście?
Cukiernia Buddy’ego Valastro musiała opracować nowy rodzaj ciasta i masy – do tej pory nie przygotowywała ciasta i masy o smaku jabłkowym. Jednakże nowy przepis przyjął się i pozostał w ofercie tej cukierni.
Źródło: Howstuffworks.com