Składniki:
- 2 malutkie kurczaki
- 2 łyżki oliwy czosnkowej albo oleju do woka
- 1 słodki ziemniak (batat) ok. 500 g
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 pęczki rukwi wodnej lub rukoli albo roszponki
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Włożyć kurczęta do niewielkiej brytfanki i polać łyżką oliwy lub oleju. Pokroić ziemniaka w skórce na 5 centymetrowe kostki i włożyć do drugiej foremki. Polać ziemniaka resztą oliwy/ oleju i oprószyć przyprawami, a następnie potrząsnąć naczyniem, żeby wymieszać składniki. Wstawić oba naczynia do piekarnika na 45 minut. Wyłożyć kurczęta na talerze, dodać rukiew i pieczone ziemniaki. Oprószyć wszystko solą i pieprzem do smaku, skropić sokiem z limonki.