Pieczone kurczęta ze słodkimi ziemniakami

Składniki:

  • 2 malutkie kurczaki
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej albo oleju do woka
  • 1 słodki ziemniak (batat) ok. 500 g
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1-2 pęczki rukwi wodnej lub rukoli albo roszponki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.  Włożyć kurczęta do niewielkiej brytfanki i polać łyżką oliwy lub oleju. Pokroić ziemniaka w skórce na 5 centymetrowe kostki i włożyć do drugiej foremki.  Polać ziemniaka resztą oliwy/ oleju i oprószyć przyprawami, a następnie potrząsnąć naczyniem, żeby wymieszać składniki. Wstawić oba naczynia do piekarnika na 45 minut. Wyłożyć kurczęta na talerze, dodać rukiew i pieczone ziemniaki. Oprószyć wszystko solą i pieprzem do smaku, skropić sokiem z limonki.