W 40. odcinku programu Smaki czasu Karol okrasa gości leśnika i myśliwego – Tomasza Węgrzynowskiego. Razem przygotowywują Pieczeń z dzika i Comber z sarny.
Pieczeń z dzika
Przepis w przygotowaniu
Pieczony comber z sarny
Składniki:
- 2 combry z sarny wagi ok. 400 g
- 200 ml wódki żubrówki
- 10 ziaren jałowca
- 8 suszonych śliwek
- 1 ząbek czosnku
- łyżka miodu
- 1 garść świeżego, pachnącego siana
- sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.Marynata: do miski wlewamy żubrówkę, dodajemy posiekane ziarna jałowca, suszone śliwki pokrojone w cienkie paseczki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, miód i łyżkę oliwy; całość mieszamy ze świeżym pachnącym sianem.
2.Umyte i oczyszczone combry z sarny kroimy na plastry grubości 2 cm, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
3.Zamarynowane plastry combra z sarny nadziewamy na zaostrzone kije i pieczemy nad ogniskiem, aż będą rumiane na zewnątrz, a różowe w środku (to wersja na biwak lub polowanie).
4.W wersji domowej zamarynowane medaliony z combra sarny smażymy krótko na patelni na złoty kolor po 1 minucie z każdej strony.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: comber z sarny okrasa,karol okrasa myśliwy,okrasy pieczen z sarny,pieczen z sarny wg gessler