Buddy Valastro gotuje – Pełnoziarnista lazania z warzywami, Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami, Smażona cykoria endywia z kiełbasą, orzeszkami piniowymi i rodzynkami, Lody z ciepłym sosem borówkowym (odc. 1, sezon 2)

Nie ma nic lepszego jak świeże warzywa prosto z targu! Buddy Valastro w pierwszym odcinku drugiej serii swojego programu gotuje Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami, pełnoziarnistą lasagne warzywną, Smażoną cykorię endywię z kiełbasą, orzeszkami piniowymi i rodzynkami oraz Lody z ciepłym sosem borówkowym.

Oryginalna nazwa przepisów: Sautéed Escarole With Sausage, Pine Nuts and Raisins, Whole Wheat Vegetable Lasagna, Cavatappi With Roasted Cauliflower and Tomatoes, Ice Cream Parfaits With Warm Berry Sauce.

Pełnoziarnista lazania z warzywami

Pełnoziarnista lazania warzywnaIlość porcji: na 8-10 osób
Czas przygotowywania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki:

  • 450 g pełnoziarnistego makaronu typu lazania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki grzybów, posiekane
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 małe cukinie, pokrojone w plastry
  • 2 małe kabaczki, pokrojone w plastry
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3.4 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 300g świeżego lub mrożonego szpinaku, najpierw sparzonego wrzątkiem, następnie odcedzonego i posiekanego
  • 425 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki pesto lub pesto według przepisu Mistrza Buddy’ego
  • 450 g sera mozzarella (suchego – bez zalewy), podartego na kawałki
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Posmaruj masłem formę 23×33 cm.
  2. Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku, wsyp lazanie i gotuj przez 8-10 minut lub al dente. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek, wsyp cebulę i czosnek, posól i wymieszaj aby oliwa pokryła cebulę i czosnek. Smaż cały czas mieszając przed 30 sekund. Dodaj grzyby, czerwoną paprykę, cukinię, kabaczki i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną i puszczą soki.
  4. Podgrzej mleko w garnku na średnim ogniu uważając aby go nie przypalić. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąki, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty aż mąka połączy się z masłem. Następnie powoli wlewaj rozgrzane mleko mieszając aż się połączy z mąką i masłem. Zagotuj a następnie gotuj przez ok. 5 minut aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
  5. Dodaj 1/2 szklanki startego parmezanu i mieszaj aż się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekany szpinak. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw 1/2 masy szpinakowej na wierzch lazanii.
  6. W małej misce wymieszaj ricottę z pesto.
  7. Na dno formy wyłóż odrobinę masy szpinakowej, połóż na niej warstwę lazanii, 1/3 część ricotty, 1/3 warzyw, 1/3 masy szpinakowej i 1/4 mozzarelli. Powtórz warstwy składników jeszcze raz w tej samej kolejności. Na wierzch połóż warstwę lazanii, pozostałą część masy szpinakowej, pozostałą część mozzarelli i 1/4 szklanki parmezanu.
  8. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku 20 minut. Ściągnij folię i piecz kolejne 20 minut lub do czasu aż wierzch potrawy lekko się zbrązowieje. Pozostaw do ostudzenia na 10-20 minut przed podaniem.

 

Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami (źródło: TLC)Składniki:

  • 1 główka kalafiora, połamanego na różyczki
  • 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 szklanki pomidorków cherry
  • 3 duże szalotki, pokrojone w cząstki
  • pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 140 g młodej rukoli
  • 340 g makaronu typu Cavatappi lub innego poskręcanego makaronu
  • 1 szklanka parmezanu
Do podania:
  • pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro lub zwykłej bułki tartej
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzeh piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj duży garnek z posoloną wodą do gotowania.
  3. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż różyczki kalafiora, pomidory, szalotki i czosnek oraz 2-4 łyżeczki oliwy. Przypraw wyłożone warzywa solą i pieprzem. Posyp dużą ilością bułki tartej. Włóż blachę do piekarnika i piecz aż kalafior lekko zbrązowieje i będzie miękki a pomidory zaczną się rozpadać (ok. 45 minut). Co jakiś czas mieszaj i przewracaj warzywa podczas pieczenia.
  4. Ugotuj makaron Cavatappi na al dente ok. 9-10 minut. Pozostaw 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i przełóż go z powrotem to garnka. Dodaj pieczone warzywa, rukolę, parmezan i dolej wody z gotowania makarony tak, aby przykryła całą zawartość garnka. Przypraw sola i pieprzem.
  5. Przełóż całość do miski, posyp podpieczoną bułką tartą i podawaj.

Smażona cykoria endywia z kiełbasą, orzeszkami piniowymi i rodzynkami

Smażona cykoria endywia z kiełbasą, orzeszkami piniowymi i rodzynkami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • ok. 1 kg cykorii endywii (2 główki), umytej i grubo posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 900 g włoskich kiełbasek, z usuniętymi osłonkami
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki złotych rodzynek
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Postaw na dużym ogniu duży garnek z mocno posoloną wodą. Wrzuć cykorię endywię i gotuj aż twarde części zaczną mięknąć (ok. 5 minut). Odcedź i przelej zimną wodą aby przestała się gotować. Odcedź ponownie.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu obsmaż na brązowo kiełbaski (ok. 7-10 minut).
  3. Dodaj do kiełbasek orzeszki piniowe i smaż mieszając od czasu do czasu, aż orzeszki się zezłocą (ok. 1 minuty). Dodaj cykorię, zwiększ ogień i smaż aż zmięknie (ok. 3-4 minuty). Wymieszaj kiełbaski z cykorią, posyp startą skórką z cytryny i skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło.

Lody z ciepłym sosem borówkowym

Lody z ciepłym sosem borówkowym (źródło: TLC)Ilosć porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych borówek
  • 2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka pokruszonych biszkoptów lub twardych ciastek
  • pół litra lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wsyp borówki, cukier, sól i cynamon oraz 2 łyżki wody. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i zredukuj całość gotując na wolnym ogniu bez przykrywki aż borówki zaczną pękać (ok. 3-5 minut).
  2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżeczką soku z cytryny do uzyskania gładkiej masy a następnie dodaj do niej borówki. Gotuj przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij z ognia.
  3. Rozdziel 1/3 pokruszonych ciastek i wsyp je na dno 4 pucharków. Następnie dodaj do każdego pucharka gałkę lodów, wierzch polej ciepłym sosem owocowym. Posyp wierzch 1/3 części pokruszonych ciastek, a następnie połóż kolejną gałkę lodów, polej sosem owocowym i resztą pokruszonych ciastek. Podawaj natychmiast.