Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1/4 szklanki cukru
- 50g masła
Składniki na masę:
- 1 kg jabłek
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła