Oryginalne nazwy przepisów: Focaccia Ripiena (Stuffed Focaccia), Mussels With Rice and Potatoes, Shrimp With Farfalle & Zucchini.
Nadziewana Focaccia
Ilość porcji: dla 12 osób
Czas przygotowywania: 2 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 łyżka koszernej soli
- 28 g suszonych drożdży (ale nie drożdży w proszku typu instant)
- 2 szklanki chłodnej wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie:
- 0,5 kg dorsza, moczonego przez 1-3 dni, raz na jakiś czas wymieniać wodę
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 20 szalotek, umytych
- 2 szklanki oliwek, bez pestek
- sól
Sposób przygotowania ciasta:
- Wymieszaj wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem oliwy z oliwek w dużej misce. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj trochę wody.
- Gdy ciasto jest już zwarte, przełóż je na stolnicę i wrabiaj aż będzie gładkie i miękkie (ok. 10 minut).
- Nasmaruj miskę oliwą z oliwek, włóż kulę z ciasta do miski, posmaruj ciasto z wierzchu oliwą. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto aż podwoi swoją objętość (1,5-2 godziny)
Sposób przygotowania nadzienia:
- Pozbaw rybę twardych kawałków i skóry. Poderwij rybę na strzępki i odstaw na bok.
- Cienko posiekaj w plasterki szalotki, wsyp je do miski z ciepłą wodą aby nasiąkła na 10 minut. Odcedź.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej oliwę. Wrzuć szalotki i powoli smaż przez 15 minut aż zmiękną. Dodaj rybę i oliwki i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij z ognia, przypraw do smaku solą i pozostaw do wystygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Kiedy ciasto podwoi objętość, podziel je na pół. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na okrągły placek o średnicy 30 cm.
- Rozsmaruj nadzienie z ryby na całej powierzchni ciasta zostawiając 1 cm na brzegu.
- Rozwałkuj drugą część ciasta na identyczny placek i przykryj nim nadzienie z ryby. Połącz i zagnieć szczelnie brzegi obydwu kawałków ciast.
- Nakłuj wierzch ciasta w kilku miejscach widelcem, posmaruj oliwą z oliwek.
- Piecz focaccia przez godzinę lub do czasu, gdy skórka będzie złoto-brązowa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia przed podaniem.
Małże z ryżem i ziemniakami
Ilość porcji: 10 sztuk przystawki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40-50 minut
Składniki:
- 2 kg małż, wyszorowanych
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego, sparzonego, odcedzonego i schłodzonego przez 8-10 minut
- 1 szklanka startego parmezanu
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 kg ziemniaków – ok. 3 szt. (np. odmiana russet)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W dużym garnku zagotuj wodę na wysokości 5 cm. Wrzuć małże i gotuj przez 5 minut aż muszle się otworzą. Zdejmij z ognia.
- Wyłuskaj małże trzymając je za jedną z części muszli. Pozostaw sok z małży, odcedź go aby pozbyć się piasku.
- Naoliw formę do pieczenia.
- W misce wymieszaj ryż, połowę pietruszki, 1/2 szklanki parmezanu, czosnek w proszku, 1/4 szklanki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Napełnij każdego małża powstałym nadzieniem i ułóż na formie do pieczenia.
- Posyp małże pozostałym serem i połową bułki tartej. Polej sosem z małży i skrop 1/2 szklanki oliwy.
- Obierz ziemniak i pokrój na cienkie plasterki (ok. 5 mm). Obtocz je w pozostałej bułce tartej, 1/4 szklanki oliwy, soli i pieprzu.
- Poukładaj ziemniaki na wierzchu małży tak aby dokładnie je przykryły. Potrzep wierzch dania pietruszką, skrop oliwą z oliwek. Piecz 30-40 minut aż ziemniaki będą miękkie i złoto-brązowe.
Krewetki z farfalle i cukinią
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 kg małych krewetek
- 6 cukinii, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 szklanka białego wina
- 0,5 kg makaronu farfalle (kokardki)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i obsmaż czosnek aż będzie złoty. Dodaj krewetki i smaż aż staną się różowe. Dodaj cukinię, sól, pieprz, cebulę w proszku i smaż kilka minut.
- Przykryj patelnię pokrywką, aby cukinia mogła puścić sok. Po 2 minutach odkryj patelnię o wlej wino. Wymieszaj i smaz chwilkę (przez połowę czasu już po zgaszeniu ognia i pod przykryciem).
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron na al dente (5-6 minut). Odcedź makaron i wsyp na patelnię z krewetkami i cukinią.
- Podsmaż przez chwilę i dodaj stary parmezan. Przeóż do misedzek i posyp z wierzchu startym parmezane. i natką pietruszki. Podawaj ciepłe.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: focaccia buddy valastro