Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 10 dkg cukru
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- cukier waniliowy
- 10 dkg mąki tortowej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- łyżka kawy mielonej
Składniki na masę:
- 1/2 l mleka
- 12 dkg cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 30 dkg masła
- 10 dkg mielonych orzechów laskowych
- 50 ml rumu
Składniki na polewę:
- 20 dkg polewy czekoladowej
- 5 dkg masy marcepanowej
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Czekoladę stopić, utrzeć z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z masą czekoladową oraz z mąką, proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto wlać do tortownicy. Piec 45 min w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić mieszając. Następnie ucierając dodawać po kawałku miękkiego masła. Na koniec wymieszać z orzechami i rumem. Kremem przełożyć placki. Schłodzić.
Tort posmarować stopioną polewą. Marcepan zagnieść z odrobiną cukru pudru. Wyciąć różne kształty i udekorować nimi tort.