Porady kulinarne: Jak gotować ryż Basmati (i nie tylko)?

Jak gotować ryż? (źródło: channel4.com)Przepis na gotowanie ryżu Basmati pochodzi od mistrza kuchni Gordona Ramsaya.

  1. Przygotuj 400 g ryżu basmati.
  2. Płucz ryż w ciepłej wodzie wielokrotnie, aż woda będzie czysta. To będzie oznaczać, że usunięto nadmiar skrobii czy kurz.
  3. Wsyp ryż do rondelka (powinien być na tyle duzy, że pomieści napęczniały ryż, który zwiększy swoją objętość dwukrotnie).
  4. W tym przepisie będziemy podawać ryż z indyjską potrawą kurczaka tikka masala, więc należy dodać indyjskie potrawy do ryżu.
  5. Dodaj 3 ziarna kardamonu, otwórz je lekko palcami, aby nasiona oddały swój aromat i smak do ryżu.
  6. Dodaj 2 gwiazdki anyżowe aby dodać subtelnego anyżkowego smaku.
  7. Wlej 600 ml wody, przykryj rondelek pokrywką i na jak największym ogniu doprowadź ryż do wrzenia najszybciej jak się da. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj powoli ryż przez 8-10 minut. Nie sprawdzaj ciągle czy ryż jest już gotowy, ponieważ odkrywając rondel i zdejmując pokrywkę uwalniasz całą parę wodną, która powoduje że ryż jest lekki i puszysty.
  8. Po 8 minutach gotowania, wyłącz ogień i sprawdź ryż. Ryż będzie gotowy wtedy, gdy cała woda została wchłonięta.
  9. Jeśli ryż nie będzie jeszcze gotowy, przykryj rondel pokrywką i pozwól mu „dojść” samemu w gorącym rondlu. Nie włączaj ognia pod rondlem!
  10. Gdy ryż będzie już gotowy, wymieszaj go widelcem, aby nabrał puszystości.
  11. Usuń ziarna kardamonu i gwiazdki anyżkowe i natychmiast podawaj.

źródło: channel4.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: basmati ryż jak gotować,ile minut gotowac ryz basmati,ryż basmati jak gotowac