Przepis na gotowanie ryżu Basmati pochodzi od mistrza kuchni Gordona Ramsaya.
- Przygotuj 400 g ryżu basmati.
- Płucz ryż w ciepłej wodzie wielokrotnie, aż woda będzie czysta. To będzie oznaczać, że usunięto nadmiar skrobii czy kurz.
- Wsyp ryż do rondelka (powinien być na tyle duzy, że pomieści napęczniały ryż, który zwiększy swoją objętość dwukrotnie).
- W tym przepisie będziemy podawać ryż z indyjską potrawą kurczaka tikka masala, więc należy dodać indyjskie potrawy do ryżu.
- Dodaj 3 ziarna kardamonu, otwórz je lekko palcami, aby nasiona oddały swój aromat i smak do ryżu.
- Dodaj 2 gwiazdki anyżowe aby dodać subtelnego anyżkowego smaku.
- Wlej 600 ml wody, przykryj rondelek pokrywką i na jak największym ogniu doprowadź ryż do wrzenia najszybciej jak się da. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj powoli ryż przez 8-10 minut. Nie sprawdzaj ciągle czy ryż jest już gotowy, ponieważ odkrywając rondel i zdejmując pokrywkę uwalniasz całą parę wodną, która powoduje że ryż jest lekki i puszysty.
- Po 8 minutach gotowania, wyłącz ogień i sprawdź ryż. Ryż będzie gotowy wtedy, gdy cała woda została wchłonięta.
- Jeśli ryż nie będzie jeszcze gotowy, przykryj rondel pokrywką i pozwól mu „dojść” samemu w gorącym rondlu. Nie włączaj ognia pod rondlem!
- Gdy ryż będzie już gotowy, wymieszaj go widelcem, aby nabrał puszystości.
- Usuń ziarna kardamonu i gwiazdki anyżkowe i natychmiast podawaj.
źródło: channel4.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: basmati ryż jak gotować,ile minut gotowac ryz basmati,ryż basmati jak gotowac