Kieszonki z ryżem na parze i chińskimi grzybami
Porada Goka: Liście lotosu nie wyglądają zbyt ładnie, ale nadają unikalnego smaku podczas gotowania ryżu na parze. Jeśli nie chcesz przygotowywać dania w liściu lotosu, możesz wrzucić liść lotosu do wody w parowarze podczas gotowania, zaś ryz umieścić w kieszonce wykonanej z papieru do pieczenia, ale wtedy kwiat nie odda tyle swojego aromatu niż gdyby był użyty bezpośrednio w daniu. Liście lotosu można kupić w sklepach orientalnych.
Ilość porcji: 6 kieszonek
Składniki:
- 3 suszone kwiaty lotosu
- 250 g kleistego ryżu
- olej o neutralnym smaku do smażenia, np. z orzeszków ziemnych
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 2 łyżki orzeszków ziemnych, gotowanych przez 10 minut
- 4 suszone grzyby shitake, zamocone na 10 minut w wodzie, odcedzone, odsączone i posiekane
- 3 świeże grzyby shitake, posiekane
- 2 suszone przegrzebki, moczone w gorącej wodzie przez 10 minut
- sól i mielony biały pieprz
- 2 łyżki sosu z ostryg
- 1,5-2 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub cherry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki do podania:
- grub obrane pałeczki ze swieżego ogórka
- 1 łyżka cukru pudru
- chiński olej chilli
Sposób przygotowania:
- Pomocz liście lotosu w gorącej wodzie przez 30 minut aż zmiękną.
- Umyj ryż w zimnej wodzie, przecierając go w dłoniach, odcedź. Powtórz czynność kilka razy aż woda będzie czysta. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie miękki i lepki.
- Rozgrzej wok na dużym ogniu, dodaj odrobinę oleju, czosnek, dymkę, orzeszki ziemne i suszone i świeże grzyby shitake. Mieszaj przez 20 sekund na dużym ogniu, dodaj suszone przegrzebki, rozdrabniając je łyżką. Przypraw solą i białym pieprzem.
- Dodaj sos ostrygowy, wino ryżowe (lub cherry), sos rybny, sos sojowy i 3 łyżki gorącej wody. Pamiętaj, że ta mieszanka po dodaniu do ryżu straci trochę na intensywności smaku więc możesz dodatkowo dodać więcej któregoś ze składników, aby smak był mocno skoncentrowany.
- Dodaj grzyby z przyprawami do ryżu, nie mieszaj. Kontynuuj gotowanie ryżu pod przykryciem na wolnym ogniu aż sos się wchłonie a ryż będzie miękki. Wymieszaj grzyby z ryżem i dopraw sosem sojowym jeśli potrzeba. Pozostaw ryż pod przykryciem aż przygotujesz liście lotosu.
- Odcedzone liście lotosu przetnij nożyczkami na połowę, usuń twarde łodygi.
- Podziel ryż na 6 porcji i umieść porcję ryżu na środku liścia lotosu i zawiń liście ku górze.
- Umieść kieszonki w parowarze lub garnku do gotowania na parze i gotuj na dużym ogniu przez 10-20 minut, pilnując aby woda nie wyparowała.
- Wyciągnij kieszonki z parowara, lekko rozchyl liście na górze i jedź ryż z liści (nie jedz liścia z lotosu!). Podawaj z kawałkami ogórka, szczyptą cukru pudru oraz chińskim olejem chilli podanym w osobnej miseczce.
Chińskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami
Porada Goka: Dim sum (chińskie pierożki z owocami morza) są prostsze do wykonania nniż myślisz
Ilość porcji: 2-4 osób
Składniki:
- 4-5 małych przegrzebków z ikrą, grubo posiekanych
- 8-10 krewetek królewskich, obranych, grubo posiekanych
- 4 kasztany wodne, obrane i posiekane
- sól i mielony biały pieprz
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 średnie jajko
- 1 mały pęczek szczypiorku, pół posiekanego, pół w całosci
- mąka kukurydziana
- 10-12 kawałków ciasta won ton
- neutralny w smaku olej, np. z orzeszków ziemnych
Do podania:
- sos sojowy
- chiński sos chilli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj razem przegrzebki, ikrę, krewetki i kasztany wodne. Przypraw je solą i pieprzem oraz olejem sezamowym, Dodaj 1/3 białka i wymieszaj. Rozgnieć składniki między palcami aż będą dobrze wymieszane ale pozostaną jeszcze kawałki. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- Podsyp stolnicę mąką kukurydzianą i wyłóż na nią kawałki ciasta won ton. Umieść 2-3 łyżeczki nadzienia na środek ciasta. Posmaruj białkiem brzeg ciasta i złącz rogi ciasta na górze. Zagnieć brzeg ciasta i lekko skręć aby nabrały wyglądu woreczka z pieniędzmi. Zwiąż górę pierożków łodygą szczypiorku i odetnij nadmiar cebulki. Powtórzy czynności aż do wykorzystania nadzienia.
- Umieść pierożki w parowarze, skrop wierzch pierożków odrobiną wody w miejscu łączenia się ciasta i gotuj na parze przez 6-7 minut lub do czasu gdy będą ugotowane.
- Wyjmij z parowara. Podawaj natychmiast pierożki z wymieszanym sosem sojowym i sosem chilli w osobnej miseczce.
Zobacz niezbędnik kuchni chińskiej.
Oryginalne nazwy przepisów: Steamed rice parcels with Chinese mushrooms, Prawn and scallop moneybag dumplings.