Pascal kontra Okrasa – Chlebek mięsny, Szybkie burrito (tydzień XLIX)

Pascal Brodnicki: Chlebek mięsny

Chlebek mięsny (źródło: kuchnialidla.pl)

Chlebek mięsny (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 125 g bułki tartej
  • 3 jaja
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 25 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
  • 25 g zielonych oliwek pokrojonych w talarki
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kosteczkę
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kosteczkę
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj podłużną foremkę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dokładnie wykładamy ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
  3. Mięso mielone z łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 dużą cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, 2 kulki mozzarelli pokrojone w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.
  4. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. Ugniatamy. Na sam wierzch wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.
  6. Po upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.
  7. Można podawać z sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/chlebek-miesny-wedlug-pascala-brodnickiego

 

Karol Okrasa: Szybkie burrito

Szybkie burrito (źródło: kuchnialidla.pl)

Szybkie burrito (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 7 ząbków czosnku
  • 800 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze części
  • 6 łyżeczek ajwaru pikantnego
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
  • 200 g cebuli białej lub dymki, drobno pokrojonej
  • 2 pęczki kolendry świeżej, umyte
  • 8 płatów tortilli pszennej
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte
  • ok. 130-150 ml oliwy z oliwek
  • 2 g pieprzu cayenne
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 2 limonki, sparzone i wyszorowane
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Sos ze świeżych pomidorów: 1 1/2-2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
  2. Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
  3. Sos śmietanowy: Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
  4. Farsz do buritto: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
  5. Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.
  6. Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
  7. Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).
  8. Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .
  9. Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/szybkie-burrito-wedlug-karola-okrasy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: burrito pascala