Pascal Brodnicki: Chlebek mięsny
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 125 g bułki tartej
- 3 jaja
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 25 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
- 25 g zielonych oliwek pokrojonych w talarki
- 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kosteczkę
- 1 średnia cukinia, pokrojona w kosteczkę
- 250 ml przecieru pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podłużną foremkę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dokładnie wykładamy ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
- Mięso mielone z łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 dużą cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, 2 kulki mozzarelli pokrojone w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.
- Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. Ugniatamy. Na sam wierzch wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.
- Po upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.
- Można podawać z sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/chlebek-miesny-wedlug-pascala-brodnickiego
Karol Okrasa: Szybkie burrito
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 7 ząbków czosnku
- 800 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze części
- 6 łyżeczek ajwaru pikantnego
- 400 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
- 200 g cebuli białej lub dymki, drobno pokrojonej
- 2 pęczki kolendry świeżej, umyte
- 8 płatów tortilli pszennej
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte
- ok. 130-150 ml oliwy z oliwek
- 2 g pieprzu cayenne
- sól
- biały mielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 2 limonki, sparzone i wyszorowane
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Sos ze świeżych pomidorów: 1 1/2-2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
- Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
- Sos śmietanowy: Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Farsz do buritto: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
- Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.
- Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
- Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).
- Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .
- Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/szybkie-burrito-wedlug-karola-okrasy
Użytkownicy trafili tutaj szukając: burrito pascala