Paweł Małecki: Sałatka fitness z grejpfruta i pomarańczy
Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Składniki na sałatkę:
- 2 czerwone grapefruity, sparzone i umyte
- 2 pomarańcze, sparzone i umyte
Składniki do sosu:
- sok wyciśnięty z 2 grapefruitów i 2 pomarańczy
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i grapefruity filetujemy (wykrawamy segmenty miąższu), z pozostałych części wyciskamy sok do miseczki.
- Sos: Sok, żurawinę i cukier trzcinowy umieszczamy w rondelku lub na patelni i gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania części wody z soku (aż do uzyskania konsystencji sosu). Sos wystudzamy.
- Filety z pomarańczy i grapefruitów wkładamy do pucharków. Całość polewamy sosem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/salatka-fitness