Słownik kulinarny: Koper włoski (fenkuł)

Koper włoski, koper słodki.(Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). Przez część botaników uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł (Foeniculum Mill.).

Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie. Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Makaronezji, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, USA, na Hawajach, w Mikronezji oraz w Środkowej i Południowej Ameryce. Jest uprawiany w wielu rejonach świata. W Polsce uprawiany jest rzadko i czasami przejściowo dziczejący.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna. Uprawiana od wieków w różnych miejscach na świecie.
  • Roślina lecznicza
    • Surowiec zielarski: owoce. Zawierają 6% olejków, flawonoidy, związki białkowe, olej tłusty.
    • Działanie: wiatropędnie, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego.
  • Roślina kosmetyczna. Napar może być stosowany do przemywania tłustej skóry. Olejek fenkułowy stosowany jest w mieszankach zapachowych dodawanych do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł i innych kosmetyków.
  • Sztuka kulinarna: używany jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych, dodatek do zup. Ma silny anyżkowy zapach.
  • Roślina ozdobna. Bywa uprawiany jako kwiatowe obramowanie rabaty. Istnieje ozdobna odmiana ‚Purpurascens’ o drobno dzielonych liściach, brązowych za młodu.

Źródło: Wikipedia