Kuchnia Lidla: Pascha wielkanocna

Kuchnia Lidla: Pascha wielkanocna (źródło: kuchnialidla.pl)

Kuchnia Lidla: Pascha wielkanocna (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30min

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy
  • 200 g masła
  • 6 żółtek jaj, ugotowanych na twardo
  • 200 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 200-250 g mieszanki bakalii, posiekanych
  • 100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)
  • 100 g pistacji, obranych i posiekanych
  • 25 ml rumu
  • niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Twaróg mielemy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany).

Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.

Masę przekładamy do formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsączamy. Następnie paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami.

 

Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/pascha-wielkanocna

Użytkownicy trafili tutaj szukając: lidl przepis na pasche,pascha przepis gessler